De jezidi’s, christenen en andere religieuze minderheden die zijn gevlucht voor de moordende milities van Islamitische Staat (IS) hebben dringend behoefte aan medische hulp en onderdak. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind woensdag laten weten aan Novum vanuit de Noord-Iraakse stad Arbil.
“De steden worden hier overstelpt met vluchtelingen. Er is een schreeuwend tekort aan artsen en verpleegkundigen”, zegt Voordewind tegen het persagentschap. “De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, voorziet de vluchtelingen weliswaar van voedsel en water, maar medicijnen en onderdak kunnen zij niet leveren. Men smeekt om betere huisvesting en in de ziekenhuizen worden vluchtelingen niet behandeld omdat ze geen geld hebben.”
Voordewind is momenteel in de stad Arbil. “Er zitten hier ongeveer honderdduizend vluchtelingen in Arbil zelf. Ze zitten verspreid over tentenkampen, parken, leegstaande kantoren, scholen of kerken. We gaan kijken hoe de situatie ervoor staat”, vertelde hij vandaag op BNR.
Luchtbrug
Er is gelukkig goed nieuws, zei Voordewind in de BNR-uitzending. “Vandaag komen er hulpgoederen uit Jordanië. Een grote luchtbrugactie van de VN komt op gang. De verwachting is dat een groot deel van de nood gelenigd kan worden. We gaan kijken wat er verder nog gedaan moet worden, met name ten aanzien van de christenen ook. Er is veel nieuws over de yezidi’s geweest, ook in Nederland, maar ik ben ook wel benieuwd hoe het met de christenen staat. Er zijn ongeveer 150 duizend christenen verdreven naast de 100 duizend yezidi’s. Ik hoop de christenen, yezidi’s en de koerden te spreken de komende dagen.”
Poolshoogte nemen
Voordewind vindt het belangrijk om ‘zelf poolshoogte te nemen’. “Ik heb nauw contact met de Irakese gemeenschap in Nederland. Die hebben me ook gevraagd om af te reizen deze kant op. Om mensen te zien, te spreken, verhalen te horen over wat ze hebben meegemaakt. En daarnaast om te kijken wat Europa zou kunnen doen aan deze schrijnende situatie.”
Voordewind is naar het noorden Irak afgereisd om met eigen ogen te bekijken of de overwegend christelijke vluchtelingen, voldoende hulp krijgen en of de toegezegde hulp hen ook bereikt. Zijn bevindingen zal hij bij terugkomst delen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). De komende dagen spreekt Voordewind nog met verschillende hulporganisaties, ook spreekt hij met vertegenwoordigers uit het Koerdische parlement.
christenUnie
christenunie
21-08-2014
Hulpverlening
https://www.christenunie.nl