De MAF Aviodrome Dag is vandaag druk bezocht. Ruim 2000 bezoekers kwamen op het evenement af om MAF te ontmoeten én het Aviodrome te bezoeken. Bezoekers van MAF kregen 50% op de toegangsprijs van het Aviodrome. Het Aviodrome heeft een groot terrein, er is veel te zien.
Er kwamen opvallend veel jonge gezinnen naar het evenement. Voor de kinderen was er van alles te beleven, zoals een speurtocht en speeltoestellen. Voor vololwassenen was er gelegenheid om MAF-piloten te ontmoeten en met verschillende medewerkers te spreken, boeken te kopen en informatie op te vragen over het werk van de MAF. Jong en oud konden het museum en de mooie vliegtuigen van het Aviodrome te bekijken.
MAF-piloot Pieter van Dijk
Pieter van Dijk, een MAF-piloot uit Papoea, gaf tijdens het event verschillende malen een korte presentatie over zijn werk. Hij deed dit samen met zijn vrouw Anja.
In 2007 zijn Pieter en Anja met hun kinderen – Tjeerd, Janieke, Harm en Hanne – naar Indonesië vertrokken. Na een jaar van taalstudie in Bandung zijn zij doorgereisd naar Papoea. Het gezin woont daar in Nabire, waar nog zoon Tom is geboren. Pieter werkt daar als piloot-monteur voor MAF. ‘Wij willen ons hier als instrumenten van God laten gebruiken om Zijn werk uit te voeren.’ Anja neemt vooral de taken thuis en de verzorging van de kinderen voor haar rekening. Ook zet zij zich voor de lokale bevolking en andere zendingswerkers.
Papoea is het westelijk deel van een van de grootste eilanden ter wereld en is een provincie van Indonesië. Het overgrote deel van dit eiland is alleen te voet of door de lucht bereikbaar. De lokale bevolking, kerken en zendingsorganisaties maken dankbaar gebruik van de diensten van de MAF zoals het invliegen van hulpgoederen, mensen, medicijnen en post.
Pieter: ‘Naast ons huis in Papoea staat ook de hangaar voor het vliegtuig van de MAF. In Nederland heeft men een garage voor de auto, wij hebben die voor ons vliegtuig. Ik heb m’n werk dus heel dicht bij huis en m’n gezin. Ik kan dit werk doen omdat Anja mij hierin steunt, zonder haar zou het niet gaan. Het werk van de MAF is mogelijk dankzij de steun van gebed van bijvoorbeeld onze thuisfrontcommissie. Ook zijn wij afhankelijk van giften, want we krijgen geen salaris.’
Pieter vervolgt: ‘MAF richt zich wereldwijd op mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF deze mensen bereikbaar voor hulp en het Evangelie. Meer dan 1000 (hulp)organisaties kunnen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk doen. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een MAF-vliegtuig op om te helpen.’
Veel bijgeloof in Papoea
Anja: ‘Engels is een belangrijke taal, ook in Papoea, zeker als je je verder wilt ontwikkelen. Ik mag als onderwijzeres de kinderen op onze internationale school in ons dorp een beetje Engels leren. Daarnaast probeer ik de kinderen ook een beter zelfbeeld te geven. Vooral de Papoea kinderen denken dat ze dom zijn en dat de Indonesische kinderen heel slim zijn. Dat is natuurlijk niet waar en ik probeer ze te leren dat zij ook belangrijk zijn. Er is veel bijgeloof in Papoea, en als er een bezem omvalt in het klaslokaal, dan schrikken de kinderen enorm, ze denken dat een boze geest dat doet. Dan zoek ik een bijbelverhaal dat hier over gaat en vertel ik iets over het evangelie. Dan zeg ik ook: als je bang bent voor een boze geest, moet je bidden: Here Jezus help me. En als het dan weer eens gebeurt, en ze bidden zelf tot de Here Jezus, dan komen ze later naar me toe en zeggen: het heeft echt geholpen hoor!’
Steun de MAF
Pieter, Anja en de kinderen wonen in Nabire waar zij hun werk doen. Zij zijn voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk van giften. Voor uitzending, levensonderhoud, verzekeringen en scholing, etc. is jaarlijks veel geld nodig.
Via de link onder aan dit artikel kunt u meer hierover lezen. U kunt ook de website van de MAF zelf bezoeken. www.maf.nl
Redactie christelijknieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
30-08-2014
Web: www.maf.nl