Gijs de Vries: In Syrië dreigt een onhoudbare situatie

Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, is net terug uit Syrië en Libanon, een gebied waar 10 miljoen mensen op de vlucht zijn voor geweld. ‘Dit zou morgen afgelopen moeten zijn. 10 miljoen mensen die van huis en haard verdreven zijn: 7 miljoen in Syrië zelf; 3 miljoen in omringende landen, waaronder Libanon. Hier dreigt een onhoudbare situatie.’

Mijn allereerste gesprek met een Syrische vluchteling, een jonge man nog, drukt me direct op de harde feiten… Hij is al twee jaar op de vlucht, eerst in Syrië en nu in Libanon. Nu staat hij letterlijk en figuurlijk met lege handen, op straat te wachten op een voedselpakket van het Rode Kruis. Ik kan me niet voorstellen hoe je je dan voelt, alles kwijt, zo ontheemd, en zo afhankelijk van anderen om te overleven.

Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, is net terug uit Syrië en Libanon, een gebied waar 10 miljoen mensen op de vlucht zijn voor geweld. Lees dit artikel waarin hij, geraakt door de harde realiteit, terugkijkt op zijn reis.

De angst is groot

Iedereen, zonder uitzondering, heeft een aangrijpend verhaal. Mensen die gevlucht zijn en in schoolgebouwen of kleinere tentenkampen leven of mensen die terugkomen in hun verwoeste huizen. Mensen die al zo lang slachtoffer zijn van de crisis in Syrië. Mensen voor wie elke dag een uitdaging is. Miljoenen verschillende verhalen die nauwelijks te bevatten zijn. Het valt me op hoe open en gastvrij de mensen onder deze omstandigheden zijn. Hun dankbaarheid is hartverwarmend, maar de angst die leeft, is tegelijk groot.

Blij met een deken

Met eigen ogen heb ik gezien hoe ontzettend hard onze hulp nodig is. Homs in Syrië is ongeveer zo groot als Utrecht. Een paar honderd families zijn teruggekeerd naar hun huis in de binnenstad, of wat daar nog van over is – werkelijk alles om hen heen ligt in puin, ik heb nog nooit zo veel verwoesting bij elkaar zien. De mensen zijn blij met de matrassen en dekens die we uitdelen. We zorgen voor schoon drinkwater en mobiele klinieken. Maar we zorgen ook voor psychosociale hulp, en spelactiviteiten voor kinderen.

Voedseltekort

In elk gesprek komt het naar voren: er is een gigantisch voedseltekort. Distributie van voedselpakketten heeft dus onze hoogste prioriteit. Bij de uitdeelpunten verloopt het rustig en gedisciplineerd. Mensen legitimeren zich en laten zich registreren. Ze staan in de rij en nemen een voedselpakket aan. Bedoeld om met een gezin van 5 personen ongeveer een maand van te leven – maar vaak moeten ze er met 10 of 15 mensen van rondkomen, waardoor het niet langer dan een dag of 10 mee gaat. Nu ik dat weet, bekijk ik mijn twee Albert Heijn boodschappentassen per week op een heel andere manier…

Bizarre gewenning

In en om Damascus is het Rode Kruis volop actief. Niet alleen met het uitdelen van voedsel, maar ook met medische zorg. Tientallen ambulances rukken dagelijks uit en vervoeren de zieken en gewonden naar klinieken of ziekenhuizen. De situatie lijkt onder controle, maar de omstandigheden zijn bizar. In de stad hoor je af en toe dat mortieren worden afgeschoten. In sommige delen van Damascus wordt door het leger en oppositiegroepen nog dagelijks gevochten. De mensen nemen het hier zoals het is, gewend aan het geluid van beschietingen en ontploffingen, zo lijkt het.

Giro 6868

Ik heb deze reis met eigen ogen gezien wat de impact van zo’n langlopend conflict is op het leven van gewone mensen. Erover horen en lezen is niet te vergelijken met zelf ervaren en persoonlijke gesprekken voeren. Ik ben diep onder de indruk van het werk, de wilskracht en het doorzettingsvermogen van onze vrijwilligers. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van hun hulp, niet alleen in Syrië, maar ook in al die andere conflictgebieden: de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan. Het heeft me des te meer overtuigd dat we aandacht moeten blijven vragen voor de vreselijke omstandigheden waaronder zij moeten overleven. Ik hoop oprecht dat onze actie met 6868 veel oplevert, zodat we samen met al onze internationale collega’s de hulp kunnen blijven organiseren die zo dringend nodig is.”

Rode Kruis
Rode Kruis
11-09-2014
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies