Actief aan de slag met eenzaamheid

Eenzaamheid is een groeiend, ernstig probleem – niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren. De Week tegen de Eenzaamheid vraagt hiervoor aandacht. Eenzaamheid is niet alleen een maatschappelijk probleem, ook in kerken komt eenzaamheid voor.

De Driehoek, maatschappelijk werk en Cruciaal GGZ, beide christelijke hulpverleningsorganisaties van Lelie zorggroep, hebben samen met EO Nazorg een aanbod tegen eenzaamheid ontwikkeld. Dit aanbod bestaat uit een informatieve website en een werkboek voor mensen die zich eenzaam voelen.

‘Eenzaamheid is een groot probleem, maar er is zeker wat aan te doen’, stelt Dorieke Meijer, psycholoog en één van de auteurs van ‘Stop eenzaamheid zelf’. ‘De sleutel om eenzaamheid op te heffen ligt voor een groot deel in handen van de eenzame mens zelf en van de omgeving. Dat is het uitgangspunt van de website Stopeenzaamheidzelf.nl.’

Om effectief het probleem van eenzaamheid aan te pakken kunnen mensen die zich eenzaam voelen, een stappenplan volgen: 15 stappen op weg naar verbetering en verdieping van relaties. De deelnemers worden hierbij begeleid door professionals van Cruciaal GGZ en de Driehoek. De omgeving kan daarbij een belangrijke stimulerende en ondersteunende rol spelen.

Maak eenzaamheid bespreekbaar

Eenzaamheid is niet makkelijk bespreekbaar. Er is veel schaamte en verlegenheid over dit onderwerp. Hoe eerder de omgeving eenzaamheid signaleert en bespreekbaar maakt, des te meer zij voor de eenzame kan doen. ‘Stop eenzaamheid zelf’ heeft naast het werkboek dan ook materiaal beschikbaar voor de omgeving zoals familie, kerken, zorginstellingen om het onderwerp bespreekbaar te maken en aan te pakken. Op de website zijn naast het werkboek PowerPointpresentaties, factsheets en informatie over begeleiding van eenzaamheid te vinden.

Week tegen eenzaamheid

Van 25 september tot 4 oktober is de landelijke week tegen de eenzaamheid. ‘Stop eenzaamheid zelf’ roept ook kerken op om in actie te komen tegen eenzaamheid: Bid in die week, of op zondag 28 september, voor mensen die zich eenzaam voelen, gebruik de PowerPoint en de factsheet van Stop eenzaamheid zelf, preek eens over dit onderwerp, en sluit aan bij acties in de buurt.

Samenwerking EO-Nazorg

‘Stop eenzaamheid zelf’ is tot stand gekomen in samenwerking met EO-Nazorg. EO-Nazorg heeft een korte e-cursus ontwikkeld over het onderwerp ‘eenzaamheid’. Deze cursus kan beschouwd worden als een eerste stap om eenzaamheid te doorbreken. Het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ kan mensen hierbij verder op weg helpen.

PKN
© Henk-Jan Oudenampsen
27-09-2014
Samenleving
https://www.pkn.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies