De Filipijnen: veel overlevenden van tyfoon nog zonder huis

Een jaar nadat tyfoon Haiyan (Yolanda) een spoor van vernieling aanrichtte in de Filipijnen, wonen veel mensen nog steeds in de onveilige ruïne van hun huis, in een tent of zelfs in een kuil met een zeil erover. Noodhulporganisatie Medair zorgt dat de overlevenden in afgelegen gebieden veilige, weerbestendige huizen krijgen.

Supertyfoon Haiyan raasde in november 2013 over het land. De tyfoon kostte aan meer dan 6.000 mensen het leven, beschadigde 1,1 miljoen huizen en maakte meer dan vier miljoen mensen dakloos. Honderdduizenden families kregen levensreddende hulp zoals water, hygiëne- en onderdakondersteuning.

De ramp was zo groot dat een jaar later nog steeds veel mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven. In Julita op het eiland Leyte, waar Medair actief is, hebben de plaatselijke autoriteiten vastgesteld dat bijna alle huizen schade hebben opgelopen. Maar tegelijk rapporteert de Shelter Coordination Group, een onafhankelijk samenwerkingsverband van hulporganisaties voor Julita, dat slechts één op de zes huishoudens tot nu toe onderdakhulp heeft gekregen.

“De Filipino’s zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en veel mensen werken aan herstel. Maar nog steeds leven mensen in tenten en hutten met zeilen erop, die hen geen beschutting tegen de storm bieden,” zegt onderdakadviseur Miriam Lopez van Medair. “We zijn bezig met het zorgen voor duurzame huizen, zodat deze mensen een veilige plek hebben om te slapen, te wonen en hun kinderen op te voeden.”

Sinds de ramp het land trof, heeft Medair meer dan 60.000 mensen onderdak-, gezondheids- en hygiëneondersteuning gegeven.

In Dulag op het eiland Leyte zijn acht van de tien huizen beschadigd of verwoest door Haiyan. Medair heeft daar 600 rampenbestendige huizen gebouwd voor 3.000 van de meest kwetsbare mensen. Dat betekent dat weesgezinnen, alleenstaande moeders, ouderen en gehandicapte mensen in veilige, duurzame huizen kunnen wonen.

In Julita en in het nabijgelegen La Paz bouwt Medair 1.080 duurzame, rampenbestendige huizen voor 5.400 mensen die nog steeds in bouwvallige onderkomens wonen. Deze huizen bestaan uit een sterk houten skelet, hebben een betonnen fundering en orkaanbanden die het huis bijeen houden. Dit zorgt er samen met andere ontwerpelementen voor dat ze windsnelheden tot 200 km/u kunnen weerstaan. Ook leveren we dakmaterialen zoals metalen golfplaten voor nog eens 1.200 mensen. Medair schakelt plaatselijke technici, architecten en timmerlieden in om ervoor te zorgen dat de huizen zó gemaakt worden, dat ze nieuwe stormen aankunnen.

Medair geeft daarnaast de gemeenschappen training in risicobeperking van rampen, zodat de mensen leren hoe ze steviger huizen kunnen bouwen en hoe ze zich kunnen voorbereiden op een ramp.

“Zonder onze hulp zouden deze mensen waarschijnlijk nog in de oude situatie zitten. Dan waren ze in hun bouwvallige huizen niet beschermd tegen een nieuwe ramp. Dan zaten ze in een ongezonde, onveilige situatie,” aldus Miriam. “Deze mensen zijn al zo veel kwijtgeraakt. Dankzij het werk dat wij kunnen doen, krijgen ze goede, duurzame huizen.”

Medair is in november 2013 binnen 24 uur na de ramp in de Filipijnen in actie gekomen.

Medair maakt gebruik van drones om het herstel na tyfoon Haiyan in kaart te brengen.

Medair zet drones in om 2D-kaarten en 3D-terreinmodellen te maken van gebieden die door de tyfoon verwoest zijn. De drones maken luchtfoto’s van plaatsen waar veel schade is. Deze foto’s worden samengevoegd tot kaarten en modellen. De kaarten worden gratis online beschikbaar gesteld, zodat plaatselijke leiders en noodhulporganisaties de informatie kunnen gebruiken voor de wederopbouw. Daarnaast kunnen de kaarten gebruikt worden voor stadsplanning en in kaart brengen van gevaren.

Medair helpt mensen in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.

Janneke de Kruijf – Medair
Medair
03-11-2014
Hulpverlening
medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies