Papua is voor journalisten gesloten gebied. Onlangs werden twee Franse journalisten gearresteerd die op een toeristenvisum naar binnen waren gegaan. Aad Kamsteeg slaagde erin met een toeristenvisum binnen te komen, als journalist te werk te gaan en de Indonesische geheime dienst te ontlopen.
Kamsteeg sprak met veel Papoea’s en niet-Papoea’s, bezocht grote steden en enkele kampongs in het binnenland, ontmoette leden van de verzetsgroep Organisasi Papua Merdeka (OPM). Maandag 10 november verschijnt zijn boek Ooggetuige in Papua.
In dit boek geeft hij een ooggetuigenverslag van huidige wantoestanden in Papua, waar de bevolking door massale transmigratie uit andere delen van Indonesië minderheid in eigen land wordt. Aan de hand van persoonlijke ervaringen en met behulp van documentatiemateriaal geeft Kamsteeg aandacht aan schendingen van mensenrechten, de achterstand in gezondheidszorg en onderwijs, grootscheepse ontbossing, de belangrijke positie van de kerk, de OPM, en schetst hij drie mogelijke toekomstscenario’s.
Bij het boek is een DVD met interviews gevoegd, waarin Papoea-ballingen in Nederland de aandacht vestigen op genoemde wantoestanden en een verband leggen met het feit dat hun volk nooit een eerlijke kans kreeg zich over de eigen politieke toekomst uit te spreken.
De positie van de Papoea’s zal dit najaar veel in het nieuws zijn. Op 19 november wordt in Nieuwspoort in Den Haag een Nederlandse afdeling opgericht van de International Lawyers and Politicians for West Papua. Aan het panel daar zal ook Kamsteeg deelnemen.
Op 1 december zal een exemplaar van Ooggetuige in Papua aan de leden van de Tweede Kamer worden aangeboden. Ook loopt er momenteel een Burgerinitiatief ten behoeve van de Papoea’s, georganiseerd door de Samenwerkende Organisaties voor West-Papoea(SOWP).
Auteur Aad Kamsteeg is politicoloog en was jarenlang als commentator buitenland verbonden aan het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep.Kamsteeg is beschikbaar voor interviews.
Gerda Sneep-Bax
05-11-2014
Media
https://www.buijten.nl