ICCO en Kerk in Actie: Ebola ontwricht de samenleving

“ICCO en Kerk in Actie richten zich op de gevolgen van de epidemie in Liberia en Sierra Leone. De ziekte ontwricht de samenleving in West Afrika, onze hulp is daarom hard nodig.”, zegt noodhulp coördinator Evert van Bodegom. ICCO en Kerk in Actie maken deel uit van de Giro555 actie Stop de ebola-ramp.

“Door de ziekte zijn lokale ziekenhuizen ontruimd. Mensen durven er niet naar toe te gaan uit angst om met ebola besmet te raken. Met alle gevolgen van dien: operatiekamers zijn gesloten, mensen met malaria krijgen geen behandeling en vrouwen bevallen thuis “, aldus Van Bodegom. ICCO en Kerk in Actie geven financiële steun aan deze ziekenhuizen, zodat ze personeel kunnen betalen en de mensen kunnen beschermen tegen ebola-besmetting. Ook zijn er via ACT Alliance isolatieruimtes gebouwd.

Volgens de noodhulp coördinator ontwricht de ziekte de samenleving en is het belangrijk om naast medische zorg ook andere hulp te bieden. Van Bodegom: “Via lokale organisaties steunen we de -vaak toch al arme- boeren die nu niet naar de markt kunnen om hun waar te verkopen. Lokale partnerorganisaties vangen weeskinderen op. Omdat hun ouders zijn overleden aan ebola, zijn ze vaak nergens meer welkom. Door stigmatisering hebben veel familieleden van slachtoffers het zwaar. Ze hebben hun geliefden verloren en worden door de samenleving buitengesloten, psychosociale zorg is daarom belangrijk. Ook geven we voorlichting om besmetting te voorkomen, we werken daarbij samen met radiostations. Verder zijn begrafenisrituelen aangepast om verspreiding van ebola tegen te gaan.”

“Hulp verlenen in ebola-gebieden is niet makkelijk, daar ben ik heel eerlijk over”, zegt van Bodegom. Veel van onze lokale organisaties hebben hun reguliere werk stil gelegd, omdat ze niet meer naar bepaalde regio’s kunnen reizen. Ook zijn hulpverleners van lokale organisaties zelf getroffen. De ziekte legt de samenleving lam en daarmee ook een deel van het werk van onze partners. Wij doen er alles aan om deze lokale organisaties te steunen.”

Kerk in Actie
Giro 555
05-11-2014
Hulpverlening
https://www.kerkinactie.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies