Nootdorp – Het is erg slecht gesteld met de mondzorg in verpleeghuizen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 29 verpleeghuizen. In 27 van de onderzochte instellingen is de mondzorg ondermaats.
Staatsecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer gisteren laten weten dat hij op korte termijn een aantal bestaande initiatieven breed wil implementeren om de situatie te verbeteren. Eén van die voorbeeld-initiatieven is de christelijke Stichting Mondzorg. Met professionele poetsduo’s én een mobiele praktijk bezoekt de stichting zorginstellingen.
Stichting Mondzorg
Remko Ullersma – oprichter van Stichting Mondzorg – is betrokken geweest bij de totstandkoming van de ‘Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen’, die als toetsingskader heeft gediend voor het onderzoek van de Inspectie. Ook is hij door het Ministerie van VWS uitgenodigd voor een expert-meeting.
Belangrijkste kritiekpunten
De belangrijkste kritiekpunten van de Inspectie zijn het soms niet beschikbaar zijn van een tandarts en de onbekwaamheid van het personeel. Van Rijn stelt vast dat veel verzorgenden kampen met ‘handelingsverlegenheid’, ze vinden het lastig om het gebit van cliënten goed te poetsen. De staatssecretaris onderkent in zijn brief dat dit – bijvoorbeeld bij dementerenden – daadwerkelijk moeilijk kan zijn, en vindt daarom dat mondzorg weer onderdeel moet worden van de opleiding van verzorgenden.
Goede initiatieven
Onderzoeksinstituut TNO heeft voor Van Rijn onderzocht of er goede initiatieven bestaan waar de sector een voorbeeld aan kan nemen. In een rapport presenteert en onderzoekt TNO 15 ‘best practices’. Stichting Mondzorg is er daar één van. Van Rijn schrijft in zijn brief: ‘Het gaat om activiteiten die gericht zijn op het onderwijs, bij- en nascholing van zorgprofessionals en mobiele tandartspraktijken die verpleeghuizen bezoeken … Waar het aan schort is de implementatie van deze goede initiatieven.’ Halverwege 2015 wil de staatsman de Kamer bijpraten over de voortgang van deze implementatie.
Opsteker
Voor Stichting Mondzorg is het een opsteker dat haar werk als een voorbeeld gezien wordt door de politiek. Bij de stichting werken een kleine twintig mondzorg professionals. Zij zijn op dit moment werkzaam in 8 zorginstellingen en steeds meer instellingen schakelen de hulp in van de stichting. Het echtpaar Remko (zelf tandarts) en Carolina Ullersma hebben de stichting in 2011 opgericht om beschikbaar te zijn voor mensen die zelf niet of niet meer naar de tandarts kunnen. Regelmatig gaat het team naast haar reguliere werkzaamheden op outreach. Ze bieden dan bijvoorbeeld gratis mondzorg aan mensen zonder verblijfsvergunning.
Carolina Ullersma, Stichting Mondzorg
Stichting Mondzorg
13-11-2014
Samenleving
https://www.stichtingmondzorg.nl