Muren

De afgelopen tijd is er veel teruggekeken op een historische gebeurtenis, nu 25 jaar geleden. We konden weer de indrukwekkende beelden zien van de val van de berlijnse muur. Daarnaast waren er documentaires te zien over de periode die hieraan voorafging. Wat zal het voor velen als een bevrijding gevoeld hebben dat ze na zoveel jaren weer vrij naar het westen konden reizen.

Nog steeds staan er muren in deze wereld, die bevolkingsgroepen van elkaar scheiden. Zelfs in de stad Belfast in Noord-Ierland zijn ze nog te zien, terwijl er eind vorige eeuw al een vredesakkoord is getekend. Er is nog altijd angst en wantrouwen voor de partij die aan de andere kant van de muur woont, al zijn er gelukkig ook mensen die elkaar wel willen ontmoeten.

Naast deze muren die er daadwerkelijk staan, kan er ook sprake zijn van figuurlijke muren. Je kunt als het ware een muur om je leven, of misschien beter gezegd, om je hart bouwen. Er kan diepe pijn zijn in je leven waar je met niemand over durft te spreken. Er kunnen dingen zijn die je doet waar je je voor schaamt. Het is heel begrijpelijk dat je daar liever niet mee voor de dag komt, maar de vraag is of dat verstandig is.

Het kan zelfs zo zijn dat je alles voor God verborgen houdt. Dat lijkt vreemd, omdat God toch van heel ons doen en laten op de hoogte is. Toch worden wij opgeroepen om onze nood en onze zonde aan Hem bekend te maken. Hij kent ons beter dan wie dan ook, maar tegelijk wil Hij door ons gekend wórden. Wanneer we dat gaan doen, dan komt er ruimte en bevrijding. Naast het gebed is het goed om contact te zoeken met broeders en zusters, waarmee je dingen in vertrouwen kunt delen.

In psalm 32 kun je woorden van koning David lezen, in wiens leven veel dingen gebeurd zijn die niet goed te keuren zijn. Je ziet hoe goed het is om de dingen die niet goed zijn in je leven aan God bekend te maken. Tegelijk kun je ook lezen wat voor gevolgen het kan hebben wanneer je dat niet doet. In een oudere bijbelvertaling staat als opschrift boven deze psalm: de zegen der schuld-belijdenis. Wanneer we zo de omgang met God zoeken, dan mogen we die zegen ervaren in ons leven.

Tekst om hierbij te lezen: Psalm 32

22-11-2014
187

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies