Een jaar geleden veroorzaakte een conflict tussen de president en de vice-president van Zuid-Sudan oplaaiend geweld tussen diverse stammen, met als gevolg duizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen. Mensen zochten een veilig heenkomen in rustiger gebieden in Zuid-Sudan, of vluchtten de grens over naar Uganda of Ethiopië.
Omdat ZOA in alledrie de landen al aanwezig was, konden we snel helpen. Dankzij vele giften uit Nederland konden we noodhulp verlenen, en bijdragen aan menswaardige opvang met onderdak en voldoende sanitaire voorzieningen. In de rapportage Zuid-Sudanese vluchtelingen, een jaar later vindt u een overzicht van wat we met uw hulp konden betekenen. We nemen een klein stukje over uit dit rapport, via de link hieronder kunt u het complete verslag lezen.
Hulp aan Zuid-Sudaneze vluchtelingen in Uganda
Bijna 125.000 mensen zochten een veilig heenkomen vanuit Zuid-Sudan in Uganda, waarvan zo’n zeventig procent jonger dan 18 jaar is3. Door de snelle toename van het aantal vluchtelingen ontstond er acuut tekort aan water en waren de sanitaire voorzieningen volstrekt ontoereikend. Bovendien stelde het grote aantal kinderen de districtsoverheid voor grote uitdagingen met betrekking tot onderwijs.
ZOA startte werkzaamheden in Rhino Camp in januari 2014. De eerste activiteit was de aanleg van negen waterpompen. Er was vanuit gegaan dat daarmee twintigduizend Zuid-Sudaneze vluchtelingen toegang zouden krijgen tot veilig drinkwater, maar na oplevering bleken er veertigduizend mensen gebruik van te maken, zowel vluchtelingen als de omringende bevolking. Hoewel dit nog aan de internationale standaard van 500 mensen per pomp voldoet, hebben de pompen daardoor wel meer last van storingen. Ook is de druk op de pompen laag. Maar in het extreem droge gebied betekenen de pompen toch levensreddend toegang tot water.
Gatwech Phar Cuol: “Ik ben leider van het cluster Tika 4 in dit kamp. Toen we hier aankwamen, waren we afhankelijk van vrachtwagens die water kwamen brengen. Er was één waterpomp voor drie clusters van dit kamp.
Ik ben dan ook erg blij met de waterpomp die ZOA heeft aangelegd. We hebben nu water dichtbij. Het gaat nog niet altijd goed, omdat er veel mensen gebruik van moeten maken, en er soms weinig water uit de pomp komt. Dan moet je een paar minuten wachten en dan nog een keer pompen.
Vanwege te intensief gebruik raakte de pomp ook buiten gebruik, maar ZOA stuurde een technicus die ‘m repareerde. Toch is de druk op het water nog laag, ik denk dat meer waterpompen wel erg goed zou zijn. Bedankt, ZOA, voor jullie steun!”
Ondersteuning onderwijs
Na deze primaire hulp hebben we voor elke waterpomp een gebruikerscomité van tien mensen opgericht en getraind. De trainingsonderwerpen waren ‘wat is veilig water’ en ‘onderhoud van de pomp’. Deze comités zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de pompen, onder supervisie van een technicus in dienst van ZOA.
Daarnaast hebben we zeventien mensen – dertien mannen en vier vrouwen – opgeleid om voorlichting te geven over goede hygiëne en sanitaire maatregelen, om op die manier de uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen. Deze mensen hebben in totaal zesduizend vluchtelingen bereikt met hun voorlichting.
De Tika basisschool ontving twee watertanks. De school had tot dan geen eigen toegang tot water. 1338 leerlingen maken gebruik van het water. Bovendien kunnen vluchtelingen ook gebruik maken van dit water, indien de pompen in het kamp buiten gebruik zijn.
Bij de Yoro basisschool is een toiletblok geplaatst met vijf toiletten en een urinoir. Van de nu in totaal tien toiletten maken 1194 leerlingen en docenten gebruik. Dit is nog altijd ruim boven de nationale standaard van 1 op 35 voor meisjes en 1 op 45 voor jongens.
1025 Leerlingen van vijf scholen ontvingen lesmaterialen, zoals boeken en pennen, en voorbereidingsmaterialen voor de docenten. We leverden tien mobiele schoolborden voor lessen die onder bomen en in tenten werden gegeven door UNICEF. Tien leerkrachten zijn geworven onder de vluchtelingen en ouders, en we betaalden hun salaris tot eind 2014. Ook leverden we 100 tafels en bankjes, elk geschikt voor drie leerlingen. Naar nu blijkt maken er in totaal wel 400 leerlingen gebruik van.
Door de aanwezigheid van water, latrines, materialen en docenten is de aanwezigheid van leerlingen op de scholen toegenomen. Toegang tot onderwijs blijft echter een lastig probleem, vooral vanwege het gebrek aan geschikte leerkrachten.
ZOA
ZOA
29-12-2014
Hulpverlening
https://www.zoa.nl