NBG sluit 200-jarig bestaan af met jubileumboek

Het eerste exemplaar van het boek ‘De wereld in. Nederlands Bijbelgenootschap 1814-1914’ is dinsdagmiddag 27 januari in de Kloosterkerk in Den Haag aangeboden aan Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State.

Het boek is geschreven door Fred van Lieburg, bijzonder hoogleraar voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme aan de Vrije Universiteit. Hij vertelt het verhaal van een ideële organisatie die na twee eeuwen nog springlevend en belangrijk is op het gebied van bijbelvertaling, bijbelverspreiding en bijbelgebruik. Vanwege het 200-jarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap werkte Van Lieburg vier jaar lang aan een wetenschappelijk jubileumboek over de organisatie.

Overzichtswerk

Behalve een gedenkboek uit 1914 is er sindsdien geen overzichtswerk verschenen over de geschiedenis van het bijbelgenootschap. De wereld in is volgens de auteur een mooie historische dwarsdoorsnede op het snijvlak van religie, taal en cultuur geworden. Voor het boek deed Van Lieburg uitgebreid bronnenonderzoek in het archief en de bibliotheek van het NBG. Hier wist hij nog veel nieuwe informatie over het bijbelgenootschap te vinden die niet eerder gepubliceerd is.

Nationale rol

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland gespeeld. Bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden (1813-1815) kon een nationale organisatie voor bijbelverspreiding niet ontbreken. De prominente politicus Gijsbert Karel van Hogendorp (destijds vicepresident van de Raad van State) richtte in 1814 de Haagse afdeling van het bijbelgenootschap op in de Kloosterkerk.

Betrokken burgers

Tijdens de boekpresentatie stelde Piet Hein Donner dat de geschiedenis van het NBG geen kerkgeschiedenis maar juist een burgelijke geschiedenis is. ‘Het NBG was en is een project van betrokken burgers’. ‘Neem Christiaan Andries Pieters die op de omslag prijkt met zijn bijbelwagen, die veel te zwaar voor hem was.’ Volgens Donner laat het boek De wereld in goed zien hoe maatschappelijke organisaties zich hebben ontwikkeld in Nederland. ‘Het is bovenal een geschiedenis van twee honderd jaren vergaderen en polderen, tussen behoud en modernisering, tussen prediking en zending, tussen orthodoxie en toegankelijkheid. Het is de geschiedenis van hoe we dingen doen in Nederland.’

Fred van Lieburg, De wereld in. Nederlands Bijbelgenootschap 1814-1914, Uitgeverij Prometheus, 400 pag. € 39,95, ISBN: 9789035140639

Nederlands Bijbelgenootschap
Nederlands Bijbelgenootschap
28-01-2015
Media
https://www.bijbelgenootschap.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies