Met ingang van woensdag 4 februari om 20.00 uur zendt Schreeuw om Leven wekelijks op Family7 de 12-delige serie uit: ‘De historische betrouwbaarheid van de Bijbel’. De herhaling is op donderdag 5 februari om 12.00 uur.
De serie is gemaakt door dr. Sasan Tavassoli en dr. Jay Smith, namens 222 Ministries International, een organisatie die evangeliseert onder moslims. De serie is ook te zien op de Schreeuw om Leven Media site www.brinktv.com
Dr. Tavassoli is Iraans christen, predikant en voormalig moslim. Hij fungeert in de serie als begeleider van dr. Smith die de kijkers meeneemt door het British Museum en de British Library in Londen. De serie was in eerste instantie bedoeld voor evangelisatie in Iran. Evangelisatie daar werd pas geloofwaardig als er antwoord gegeven zou worden op de bezwaren die moslims hebben tegen de Bijbel. Deze antwoorden in de serie bleken echter zo grondig dat al snel de behoefte aan een Engelstalige versie duidelijk werd. Op die manier zou een breder publiek kunnen worden aangesproken. Ook buiten Iran wonen moslims en niet alleen moslims hebben kritiek op de Bijbel en vechten de historiciteit van de Bijbel aan.
Bijbel en archeologie
De reis met Smith en Tavassoli door het museum is een opzienbarende ontdekkingstocht. Jay Smith laat zien hoe archeologische vondsten passen in de bijbelse geschiedschrijving. Als christelijk wetenschapper is dr. Smith gespecialiseerd in de islam. Hij discussieert met islamitische geleerden en leidt christenen rond in het British Museum en de British Library om de betrouwbaarheid van de Bijbel aan te tonen. In het museum en de bibliotheek is aan de hand van voorwerpen, monumenten en documenten een spoor te volgen door diverse historische perioden waar ook de Bijbel over spreekt. Dat spoor wordt op een boeiende wijze bij de kijker gebracht en tot in detail besproken.
Uniek
Voor de vraag naar de betrouwbaarheid van de Bijbel is het British Museum ideaal, omdat daar allerlei archeologische stukken van oude culturen, ook uit het hele Midden-Oosten, te bestuderen zijn. De Bijbel spreekt over deze culturen en wat de Bijbel daarover zegt, is te controleren aan de hand van wat in het prachtige museum in Londen te vinden is. Een studiereis met deze beide mannen door het British Museum levert het ene na het andere bewijs dat de betrouwbaarheid van de Bijbel ook archeologisch onderbouwd wordt. De serie is voor de kijkers dan ook een opzienbarende en unieke mogelijkheid om zelf de historische betrouwbaarheid van de Bijbel te ontdekken.
Werkelijkheid
De Bijbel blijkt niet ‘geestelijk’ in de lucht te zweven (lees: blijkt geen fantasie te zijn), maar te traceren in de werkelijkheid. Het huidige Midden-Oosten vormt een groot deel van het bijbelse decor. Als de Bijbel spreekt over mensen, plaatsen, gebeurtenissen, tijden en kaders, dan moeten daarvan sporen terug te vinden zijn in de landstreken waar zich dat allemaal voltrok, wil het betrouwbaar zijn. Of nog beter gezegd: we kunnen het zelf als een kind geloven, maar als anderen het op verkeerde gronden verwerpen, getuigt het van onze relatie met God als we daartegen in het geweer komen.
Kennis en gaven
Het mag duidelijk zijn dat we niet tot in het allerkleinste detail alle kritiek op de Bijbel kunnen weerleggen. Het ontbreekt ons aan kennis, maar ook aan mogelijkheden. Wat mogen we dan blij zijn met mensen als Smith en Tavassoli. Als leden van het lichaam van Christus stellen zij hun kennis en gaven beschikbaar voor ons allen. En dan blijkt hoe betrouwbaar de Bijbel tot in de kleine lettertjes is! Het Midden-Oosten van nu lijkt een grote zandbak, met onder al dat zand onvoorstelbaar veel puin. En op wonderlijke wijze blijken in dat puin een stele hier, een muurreliëf daar, een kleitablet of rolcilinder elders en dan weer een stukje spijkerschrift op een kapotgeslagen standbeeld tot in detail de bijbelse geschiedenis te bevestigen! Echt opzienbarend.
Nederlandse versie
Bert Dorenbos van Stichting Schreeuw om Leven/Brink TV zag het belang om de serie ook voor het Nederlandse publiek toegankelijk te maken. Hij gaf opdracht tot vertaling en ondertiteling van de serie. Ook verzorgt hij de introductie van elke aflevering, opgenomen in het Catharijneconvent in Utrecht. De serie is ook in boekvorm verkrijgbaar. De teksten daarvoor werden geschreven door Jan Rein de Wit, hoofdredacteur van Weet Magazine.
Wijze lessen
Gelukkig zijn er anno 2015 nog altijd ontelbaar veel mensen in deze wereld voor wie de Bijbel de inspiratiebron en norm is. En ook al geloof je niet dat de Bijbel van God komt, als je de boodschap ervan volgt, dan gaat het eigenlijk wel goed met jou en met de samenleving. Nu velen echter de boodschap van de Bijbel willen mythologiseren en daarmee ongrijpbaar maken, is het heel waardevol dat de meningen van deze mensen weerlegd kunnen worden aan de hand van de archeologische bewijsstukken, zoals deze in Londen te vinden zijn. Nu heeft de Bijbel de archeologie niet nodig om waar te zijn, de Bijbel bewijst zichzelf. Maar de kracht van de Bijbel zit juist ook in de historische betrouwbaarheid. Wat hebben we immers aan wijze lessen uit het zondvloedverslag als deze niet werkelijk plaatsvond? Of wat hebben we aan God als Schepper, als Hij dat niet daadwerkelijk is?
Bijzonder
Dorenbos vindt het belangrijk dat elk mens zelf de gelegenheid heeft om zelf te kunnen beslissen of de Bijbel betrouwbaar is. Dat is ook nodig om te begrijpen waarom ons eigen land – door de eeuwen heen – zo doordrenkt is van de bijbelse basis. Willem van Oranje werd juist om deze vrijheid van geloof en beleving vermoord (in 1584). Vandaar dat het goed is om thuis te zijn in de Bijbel en het waarom van het verleden en de motivatie van het heden te begrijpen. De serie ‘The Bible, the Verdict of History’ wil daarbij helpen. Dorenbos benadrukt hoe bijzonder het is dat deze waardevolle serie nu bij Family7 te zien is. Hij hoopt dat ook nu velen (opnieuw) gegrepen worden door de Bijbel.
12 delige documentaire ‘De historische betrouwbaarheid van de Bijbel’ op Family7 tv en streaming on demand www.Brinktv.com
Vanaf 4 februari elke woensdag om 20.00 uur en elke donderdag om 12.00 uur.
Schreeuw om leven
Schreeuw om Leven
03-02-2015
Onderwijs
https://www.schreeuwomleven.nl