24 uur per dag zijn we via onze computers, tablets en telefoons verbonden met internet. Is dat eigenlijk wel gezond? Verslaggever Koen van Groesen neemt de proef op de som en ondergaat een digitale detox; hij levert een week lang zijn telefoon, tablet en laptop in. Is er leven na internet?
Gezellig uit eten in een restaurant om dan te moeten constateren dat je tafelgenoten meer oog hebben voor hun telefoon dan voor jou. Goede gesprekken worden vervangen door berichtjes van hoogstens 140 tekens. In de trein ontspannen uit het raam turen is er niet meer bij: Twitter en Facebook eisen alle aandacht op. Verder gaan je baas en collega’s tegenwoordig gewoon met je mee naar huis: ze weten je daar 24/7 moeiteloos te bereiken en verwachten ook nog eens per ommegaande een antwoord terug.
Een leven zonder internet en zonder mobiele telefoon is voor de meeste mensen ondenkbaar geworden. Toch dringen steeds vaker ook de nadelen van 24 uur per dag verbonden zijn via e-mail, internet en telefoon door: stress, slapeloosheid en internetverslaving zijn ‘normaal’ geworden.
Van Groesen onderzoekt of we nog ‘unplugged’ kunnen functioneren. Hij leeft en werkt een week lang zonder internet en mobiele telefoon. Is het eigenlijk nog wel mogelijk een televisiereportage op de ouderwetse manier te maken? Ondertussen gaat hij in de leer bij zijn oom Jos die al die moderne fratsen als internet buiten de deuren van zijn Brabantse boerderij houdt. Ook gaat hij langs bij de oudste Twitteraar van ons land, reist hij (zonder navigatiesysteem) af naar Duitsland waar een aantal bedrijven hun werknemers inmiddels verbiedt hun e-mail te lezen buiten werktijd en spreekt hij met de 18-jarige Saranne die op een gegeven moment zo verslaafd is aan social media dat ze haar huis niet meer uit komt.
Evangelische Omroep
Evangelische Hogeschool
26-02-2015
Media
https://www.eo.nl/