Amir (8 jaar) is gek op appels, maar hij heeft nog maar één keer in zijn leven appels gegeten: vorig jaar, toen ze voor het eerst op de bazar in zijn dorp te krijgen waren. “Ik had nog nooit een appel gezien!” zegt hij.
Amir’s moeder Basheera glimlacht omdat haar zoon zo enthousiast is, maar ze maakt zich zorgen om de gezondheid van haar kinderen. “Mijn kinderen krijgen geen groente,” vertelt ze. “In onze buurt kun je geen groente of fruit kopen. We wonen zo ver weg. De markten zijn heel ver en je kunt er niet goed komen.”
“Mijn lievelingseten is rijst, maar dat krijgen we elke week maar één keer,” zegt Amir. “De andere dagen hebben we alleen brood en thee met suiker. Ik vind brood niet lekker, maar als er geen rijst is, moet ik het eten.”
Het verhaal van Amir is niet uitzonderlijk in de Centrale Hooglanden van Afghanistan. Door de slechte wegen en de eindeloze winters is het moeilijk om verse levensmiddelen naar afgelegen gemeenschappen te vervoeren. Gezinnen zoals dat van Amir leven alleen van brood en aardappels, als hun oogst niet mislukt.
Door jarenlang terugkerende overstromingen en watertekorten is de landbouwgrond in deze regio toegetakeld. De boeren proberen voedsel te verbouwen op grond waaruit alle voedingsstoffen weggespoeld zijn. Bovendien beschikken ze niet over een betrouwbare watervoorziening. Chronische ondervoeding, de ondervoeding die leidt tot verstoring van de fysieke en mentale groei, is een ernstig probleem.
Daarom zijn we hier. Medair werkt in Afghanistan om kinderen te eten te geven, families te voeden en het land te vernieuwen.
We leren boeren hoe ze hun land kunnen irrigeren en ziekten en schimmels kunnen herkennen, zodat hun tarwe en aardappels beter groeien. We geven vrouwen de zaden, gereedschappen en kennis die ze nodig hebben om groenten te kweken en te conserveren, zodat hun gezin het hele jaar door groente kan eten. “Dit is heel goed voor ons,” vertelt Sakina, een moeder van drie kinderen die afgelopen jaar veel groenten in haar nieuwe moestuin heeft gekweekt. “Onze kinderen zijn niet ondervoed!”
Medair traint de gemeenschappen om in te schatten waar hun dorpen kwetsbaar zijn voor natuurrampen. Vervolgens betalen we de ploeterende boeren om dammen en greppels aan te leggen, zodat het risico op overstromingen en watertekorten verminderd kan worden.
Het werk is voor de boeren meer dan een inkomen. “Dit werk geeft ons eigenwaarde,” zegt Habib, een boer die moeite had om zijn zeven kinderen te eten te geven. “Zonder dit werk hadden we niets.”
Dit jaar gaat Amir’s moeder Basheera in de lente voor het eerst een moestuintje aanleggen met negen soorten groenten. Amir kan niet wachten om zo veel nieuwe dingen te eten. “Ik heb hoop gekregen door dit project,” vertelt Basheera. “Ik wil dat mijn kinderen iets anders kunnen eten dan brood. Nu krijgen we groente!”
Medair
Medair – Lucy Bamforth
26-03-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org