Christenen in het noorden van Nigeria zijn bezorgd over de islamitische agenda van de nieuwgekozen president Muhammadu Buhari. Hij mag dan misschien een eind maken aan het geweld door Boko Haram. Maar kerkleiders vrezen dat onder zijn leiding de sharia in het hele land wordt ingevoerd.
De islamitische Muhammadu Buhari won vorig weekend met 15,4 miljoen stemmen van zijn christelijke tegenstander Goodluck Jonathan. De meeste christenen stemden op Jonathan. Maar christenen in Noord-Nigeria zijn nauwelijks naar de stembus gegaan. Een pastor in Yola telde in zijn kerk van vijfhonderd mensen slechts tien personen die gestemd hadden.
Christenen in het noorden zijn het vertrouwen verloren in Jonathan. Het is hem niet gelukt om een eind te maken aan de corruptie in de regering en aan het geweld door Boko Haram. Bovendien werden christenen gedood en kerken vernietigd terwijl Jonathan de harten van de moslims probeerde te winnen. Tegelijkertijd brachten veel christenen in het zuiden hun stem uit op Buhari. “Zij weten niet van het christelijke verzet in Nigeria over aansluiting bij de Organization of Islamic Conference en de moslimagenda om het land te islamiseren”, vertelt pastor Daniel Away van een kerk in Potiskum.
Daarnaast werden christenen in het noorden fel tegengewerkt om hun stem uit te brengen. Pastor Haruna Yola uit Kano hield toezicht op het verloop van de verkiezingen. Hij hoorde van christenen in diverse plaatsen in de regio Kano, dat zij niet konden stemmen. Islamitische aanhangers van Buhari verschenen in grote getalen op stembureaus. Daar intimideerden zij christenen met wapens en verscheurden zij stembewijzen.
Pastor Daniel Awayi vertelt dat ongeveer veertig procent van de stemgerechtigde christenen in het noorden geen stempas had en dus niet kon stemmen. Daarentegen had negentig procent van de islamitische bevolking wel een stempas. De naar Yola gevluchte drogist Babangida ondervond zelf hoe onmogelijk het was voor de meerderheid van christenen in het zuiden van Borno en noorden van Adamawa. Zij konden niet stemmen in de plaats waar zij als vluchteling verblijven, maar ook niet in de plaats waarvandaan zij gevlucht zijn.
Sommige kerkleiders uit het noorden zijn bezorgd over Buhari’s overwinning. Hij staat bekend als iemand die corruptie bestrijdt. Maar tegelijkertijd is hij een toegewijde moslim die de wil heeft uitgesproken om het land tot in de uithoeken te islamiseren. Kerkleiders in het noorden verwachten dan ook dat de kerk het moeilijk krijgt onder Buhari. Hij mag dan misschien een eind maken aan het geweld door Boko Haram in het noordoosten en hoop brengen onder de christenen. Maar zal hij ook een eind maken aan aanvallen op christenen door herders uit de Fulani-stam? En zal hij iets doen aan de nog grotere sociale uitsluiting en discriminatie die soms zelfs uitmondt in gewelddadige vervolging van christenen en kerken regio’s waar de sharia geldt en op plaatsen waar moslims domineren?
Buhari’s overwinning is een wake-up call voor de kerk in Nigeria, zeggen sommigen kerkleiders. “We moeten bidden, ons bekeren van de corruptie in de kerk, en politiek bewust worden van wat gedaan kan worden. Met Gods hulp kunnen we uiteindelijk ons toekomstperspectief veranderen”, zeggen zij.
Open Doors
© Christelijknieuws.nl
12-04-2015
Buitenland
https://www.opendoors.nl