Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat extra inzetten op rookvrije schoolterreinen om te voorkomen dat jongeren gaan roken. Van Rijn trekt daarin op met de drie onderwijsraden, het Longfonds, GGD-GHOR, Trimbos Instituut en de Alliantie Nederland Rookvrij.
Deze partijen koppelen kennis en expertise aan het netwerk en de aanpak van de Gezonde School. Inmiddels is bijna 50% van de scholen in het voortgezet onderwijs rookvrij, dat aantal moet uiteindelijk naar 100%. Vooral in het middelbaar beroepsonderwijs is nog veel winst te behalen. Hoewel het aantal rokers langzaam daalt, rookt nog ongeveer een kwart van de Nederlanders, waarbij middel en laagopgeleiden opvallend meer roken dan hoogopgeleiden (26% voor middel en 27% voor laagopgeleiden tegenover 18% van de hoogopgeleiden, cijfers COR – Continu Onderzoek Rookgewoonten).
Niet beginnen met roken
Martin van Rijn: “het aantal jongeren dat rookt moet omlaag. Daarom is mijn tabaksbeleid er op gericht om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Want als het je lukt om als tiener niet te roken, is de kans veel groter dat je er als volwassene niet eens meer aan begint. Scholen hebben daarin een belangrijke taak. Veel jongeren steken daar hun eerste sigaret op.”
De staatssecretaris laat daarom breder onderzoek doen naar jongeren in het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs. Het gaat om jongeren tussen 16 en 18 jaar. Het rookgedrag van deze groepen is nu nog onvoldoende in beeld. Dit onderzoek is aanvullend op de twee bestaande landelijke scholierenonderzoeken (Peilstation en HBSC). Zo is nog beter te volgen of de ingezette maatregelen effect hebben op het rookgedrag van alle jongeren.
Roken niet normaal
Het is van het grootste belang dat jongeren niet beginnen met roken. Verschillende maatregelen zijn daarvoor al genomen: de leeftijdsgrens voor tabaksproducten, een rookvrije horeca en de inzet op preventie via de Gezonde School. Daar bovenop komen de extra maatregelen op het terrein van de e-sigaret. Deze mogen in de loop van volgend jaar niet meer verkocht worden aan jongeren onder de 18. Daarnaast worden sigaretten straks minder aantrekkelijk voor jongeren door afschrikwekkende plaatjes op pakjes, een verbod op sigaretten met smaakjes en een verbod op kleine pakjes met sigaretten.
Roken hoort niet normaal te zijn. Hierop blijft van Rijn inzetten met de NIX18-campagne. Belangrijk bij al deze maatregelen is dat mensen begrijpen waarom roken zo slecht is. Dat besef blijkt in Nederland nog niet voldoende aanwezig. Van Rijn gaat samen met partners de kennis over schadelijkheid van roken en meeroken onder de Nederlanders verbeteren.
Dalende trend mooi resultaat
De cijfers van het COR laten een lichte daling zien in het aantal rokers. Het COR heeft voor de laatste keer plaatsgevonden en wordt opgevolgd door de nieuwe leefstijlmonitor van het CBS die gisteren voor het eerst uitkwam. In deze nieuwe meetmethode is de groep laagopgeleiden beter meegewogen en dat is belangrijk om het rookgedrag nog scherper in beeld te krijgen. Van Rijn: “Dat het laatste COR cijfer een dalende trend laat zien is een mooi resultaat. Maar de rookcijfers van de nieuwe CBS leefstijlmonitor zijn vanaf nu de leidende standaard voor ons rookbeleid. Ik ben pas tevreden als het echt verder daalt.”
Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
24-04-2015
Jongeren