ALMERE – Op 14-16 april jl waren er ontmoetingsdagen met sponsors en donateurs op het kantoor van Zending over Grenzen in Almere. Eregast was de Oekraïense Volodymyr Brychuk. Hij is een van de medewerkers van Zending over Grenzen in Oekraïne en was speciaal gekomen om te vertellen over de huidige situatie in zijn land. Het is een verhaal met gruwelijke feiten, maar ook een verhaal van hoop en vertrouwen in God.
Per dag zijn er gemiddeld vijftig sponsors aanwezig. Sommigen komen van dichtbij, maar anderen hebben al aardig wat kilometers achter de rug wanneer ze arriveren in Almere. Ze komen uit Friesland, Zeeland en zelfs België. De gasten zijn gekomen om onder andere Volodymyrs verhaal te horen, maar ook om te luisteren naar prachtige zang van Livia Hage, een trouwe sponsor die haar talenten wil inzetten voor Zending over Grenzen.
Land van tulpen en voetbal
Wanneer Volodymyr zich voorstelt aan de zaal, is zijn openingszin: “Als ik aan Nederland denk, dan denk ik aan tulpen en goede voetbalcoaches.” De toehoorders lachen. Dan groet hij hen met de oude paasgroet ‘De Heer is waarlijk opgestaan’, aangezien het net Pasen is geweest in Oekraïne volgens de orthodoxe kalender. De sfeer van de dag is gezet. Volodymyr, gekleed in een traditioneel geborduurde blouse houdt van zijn land en vertelt met humor en passie over de huidige situatie. Hij is getrouwd en woont met zijn vrouw en vier kinderen in Rivne, het westelijke deel van Oekraïne. Daar is tevens het steunpunt van Zending over Grenzen waar hij al meer dan vijftien jaar werkzaam is.
Conflict
Volodymyr: “Oekraïne is ongeveer net zo groot als Frankrijk en heeft zo’n 45,5 miljoen inwoners. In 1991 toen de Sovjet Unie in elkaar stortte, kwam er een tweedeling in het land: het westen wilde graag bij Europa horen en het oosten bij Rusland. Meer dan twintig jaar leefden we hiermee en dat ging prima, tot Rusland daar vorig jaar op inspeelde. De voormalig president vluchtte ten einde raad naar Rusland. Kort daarna kwam er een ommekeer en ontstond het conflict.” Dat het conflict heel dichtbij kan komen, blijkt wel uit het feit dat ook Volodymyr, ondanks dat hij in het westen van Oekraïne woont, een oproep kreeg voor militaire dienst. Het feit dat hij een gezin heeft met vier jonge kinderen was zijn redding. Voor nu.
Geloof en motivatie
Vijfentwintig jaar geleden diende hij ook in het leger, toen nog van de Sovjet-Unie. Tijdens die periode maakt hij bewust een keuze voor Jezus omdat hij zich bewaard wist tijdens deze heftige tijd. Dit rotsvaste geloof in God motiveert hem om vandaag de dag zijn medemens en landgenoten in Oekraïne te helpen. Volodymyr: “Toen in 1993 het kantoor van Zending over Grenzen in Rivne werd geopend, was men vooral gericht op de gezinnen die waren getroffen door de Tjernobilramp in 1986. Een gifwolk was richting het westen gegaan en die vervuilde de lucht, de bodem en er ontstonden enorm veel gezondheidsproblemen. Inmiddels werken we in vijf regio’s. Zo hebben we de afgelopen tijd een half miljoen Bijbels verspreid en zijn er drie grote truckladingen met noodhulpgoederen gebracht naar de omgeving van Donetsk. Ook hebben we afgelopen Kerst 7000 voedselpakketten kunnen uitdelen en 2000 extra in het conflictgebied!”
Schrijnende feiten
Naast praktische hulp biedt Zending over Grenzen ook geestelijke ondersteuning in de huidige situatie. En hoe schrijnend die is, blijkt wel uit de cijfers die Volodymyr noemt: “Er zijn in de afgelopen periode meer dan 6000 doden gevallen, waarvan 80 kinderen. Ook zijn er 14.000 gewonden en anderhalf miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn naar Rusland of naar het westelijk deel. Als gevolg van de oorlog, corruptie en slecht beleid, is er een enorme inflatie. De overheid heeft wel subsidies beloofd voor vier miljoen huishoudens die daar recht op zouden hebben, maar waar gaan ze dat geld vandaan halen?”, vraagt hij retorisch aan de zaal. “Iedereen gaat nu illegaal het bos in om hout te halen.”
Positief nieuws
Het is een uitzichtloze situatie momenteel. Toch presenteert hij ook hoopvolle cijfers zoals de grote hoeveelheid kinderen (945) die afgelopen jaar op zomerkamp konden (van Zending over Grenzen), ondanks de crisis. En dat dit jaar er 300 kinderen extra meegaan, dus in totaal 1250. Deze kinderen zijn vluchtelingen vanuit het oosten. Volodymyr vertelt met ontroering: “Je ziet dan de vreugde op hun gezichtjes, vooral tijdens het poppentheater. Aan het einde van de vakantie willen ze bijna niet naar huis en nemen ze afscheid van elkaar met tranen in hun ogen.” Met de hulpprogramma’s van Zending over Grenzen worden zo’n 8000 kinderen geholpen in de 52 kindertehuizen. Daarvan worden 4600 kinderen gesteund door een sponsor. Graag zou Volodymyr alle 8000 kinderen willen koppelen aan een sponsor. Volodymyr: “Als sponsor kun je zoveel meer betekenen voor een kind. Ze worden er emotioneel door gesteund en gemotiveerd.”
Groter geloof
Dan komt de vraag vanuit de zaal of ‘zij die zoveel minder hebben’, wellicht een groter geloof en vertrouwen hebben in God dan ‘wij die alles hebben’. Volodymyrs antwoord voelt wat beschamend voor de luisteraar, wanneer hij met ‘ja’ antwoordt. Maar hij geeft er een positieve draai aan, wanneer hij eindigt met de woorden: ” Door de huidige conflictsituatie zien we dat er veel meer saamhorigheid is binnen de natie en er zijn meer vrijwilligers die hulp willen verlenen. En, wellicht het belangrijkste aspect, we zien dat steeds meer mensen naar de kerk gaan en als het ware steun zoeken bij God. Ook wij als team bidden en vasten veel. We zijn enorm dankbaar voor wat jullie voor ons doen en we voelen ons zeer gesteund!”
Jeannette Coppoolse
Zending over Grenzen
30-04-2015
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl