In 2014 heeft ZOA de gestegen inkomsten van de afgelopen jaren weten te stabiliseren op in totaal €36 miljoen, zo blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag. Een kwart van dit bedrag betreft donaties van de Nederlandse achterban. ZOA prijst zich zeer gelukkig met een betrokken achterban die ook het afgelopen jaar weer ruim hebben gegeven voor noodsituaties. De uitgaven kwamen voor 91,4% direct ten goede van de doelstellingen van ZOA.
Wereldwijd is in 2014 het aantal vluchtelingen de vijftig miljoen overschreden, memoreert directeur Johan Mooij. Een ‘turbulente tijd, met schrijnende noden’, zo typeert hij het jaar, dat gekenmerkt werd door de uitbraak van een nieuwe burgeroorlog in Zuid-Sudan, de opmars van Islamitische Staat in Syrië en Irak en de ebola-epidemie in West-Afrika.
In 2015 schaalt ZOA haar hulp op, onder andere in het Midden-Oosten, waar de crisis heel urgent is. De activiteiten voor onder andere Syrische vluchtelingen zijn al uitgebreid. Om het werk in het Midden-Oosten structureel te coördineren is een kantoor in Jordanië geopend. ‘We zetten onze hulp aan slachtoffers van gewapende conflicten en natuurrampen voort, in het geloof dat God ons hiertoe roept’, besluit Mooij.
ZOA biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door een gewapend conflict of natuurramp. Wij dragen bij aan een nieuw perspectief van hoop waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toekomst. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan verder herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. De 865 medewerkers (aantal per 31 december 2014) zijn werkzaam in vijftien landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten en Nederland – vanuit een christelijke motivatie.
Siebrand Wierda
© christelijknieuws.nl
30-04-2015
Hulpverlening
https://www.zoa.nl