Na vier jaar bruggen bouwen in de provincie Orientale in D.R. Congo is dit Medair-project ten einde gekomen en zijn de eens zo geïsoleerde gemeenschappen veranderd. Toen Eka hoorde dat Medair bruggen wilde bouwen om haar dorp beter bereikbaar te maken, geloofde ze het niet. “We dachten dat het een grap was!” vertelt deze moeder van drie kinderen. “Maar toen jullie kwamen om mensen aan te nemen, zagen we dat jullie het echt meenden.”
Haar ongeloof was begrijpelijk. In de provincie Orientale zijn gezinnen zoals dat van Eka tientallen jaren geïsoleerd geweest, omdat bruggen en wegen niet onderhouden werden. Daardoor waren ze vrijwel afgesloten van belangrijke markten en voorzieningen. Zo werden ze kwetsbaarder voor aanvallen door gewapende groepen en zeer moeilijk bereikbaar voor hulporganisaties.
Van januari 2011 tot maart 2015 heeft Medair een groot infrastructuurproject uitgevoerd in het noordoosten van D.R. Congo. We hebben bruggen en duikers* aangelegd, een stalen boot gerepareerd en een landingsstrip hersteld, vooral in het district Bas-Uélé, een gebied met verspreid liggende dorpen die tot dan toe niet met elkaar verbonden waren.
In totaal hebben onze teams meer dan 80 bruggen of duikers aangelegd of gerepareerd. We hebben de toegang verbeterd met ruim 650 km weg voor meer dan 500.000 mensen in de provincie Orientale. (Een duiker is een kokervormige constructie waardoor water onder een weg, spoorweg of voetpad kan stromen.)
Dit project heeft een enorme impact op het gebied: zo is het beter toegankelijk geworden voor noodhulp en is de economische ontwikkeling op gang gekomen. “Het is hier al aan het veranderen. Er komt vaker een motor voorbij en je ziet meer verkeer,” vertelt Encoté, een weduwe met vijf kinderen. Ze maakt plannen om te gaan verhuizen naar een dorp waar haar kinderen naar school kunnen gaan. “De mensen zijn niet meer zo bang. De hele wereld heeft baat bij de bruggen!”
Door het bruggenbouwproject hebben lokale arbeiders een noodzakelijk inkomen en meer vaardigheden gekregen. Ze werkten onder begeleiding van bouwkundigen. Alleen al in 2014 hebben we lokaal bijna 1.800 mannen en vrouwen aangenomen om de bruggen te bouwen. Op die manier konden de arbeiders geld verdienen en leerden ze bouwen met beton en staal. “Ik weet nu hoe ik grind moet schoonmaken, cement moet storten en mixen,” zegt Eka. “Van mijn eerste loon heb ik bedden gekocht voor mijn gezin. Werken voor Medair is goed voor de toekomst van mijn kinderen.”
Door de aanleg van nieuwe wegen is het voor de dorpsbewoners gemakkelijker geworden om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, markten, werk of school voor de kinderen. Hulporganisaties kunnen de gemeenschappen nu bereiken met medicijnen, voedsel en andere hulp. De levensmiddelen zijn goedkoper geworden en er is meer variëteit in het voedsel gekomen.
Het werk was niet zonder uitdagingen. Het transport van de bouwmaterialen naar de afgelegen bouwplaatsen moest uitgevoerd worden met terreinwagens, motoren, boten, te voet of zelfs met houtvlotten. De voertuigen kwamen vaak vast te zitten in de modder en tijdens het regenseizoen stroomden de rivieren over en werd verder bouwen bijna onmogelijk.
“Het Medair-team in het noordoosten van D.R. Congo heeft de afgelopen vier jaar onder zeer moeilijke omstandigheden prachtige resultaten behaald,” zegt Mark Wooding, senior adviseur onderdak & constructie van Medair. “Er zijn meer dan 80 bruggen en duikers gebouwd, het merendeel van gewapend beton. Daarvoor was het nodig om geïmporteerd cement en wapeningsstaal over vrijwel onbegaanbare modderwegen naar afgelegen plaatsen in het regenwoud te vervoeren. Deze bruggen gaan 40 tot 50 jaar mee.”
“Medair heeft goed werk geleverd in Bas-Uélé. Geen enkele andere noodhulporganisatie heeft zulk werk gedaan,” aldus ingenieur Nzunzi van de National Road Authority. “De duikers en bruggen zijn van hoge kwaliteit en dat geldt ook voor de reparatie van de boot. Deze projecten helpen mensen die afgesloten waren omdat ze geen vervoersmogelijkheden of verbindingen hadden. We zijn heel blij met hun werk en we vinden het jammer dat ze vertrekken.”
Het infrastructuurwerk van Medair in de provincie Orientale zit erop, maar we zijn nu fondsen aan het werven om dezelfde bruggenbouw in de aangrenzende provincie Noord-Kivu uit te voeren. Deze regio is geteisterd door conflicten en herbergt meer dan 900.000 ontheemden die betere toegang tot noodhulp moeten krijgen.
De bruggenbouwprojecten van Medair in de provincie Orientale zijn mogelijk gemaakt dankzij de gulle steun van het Pooled Fund, het Wereldvoedselprogramma en particuliere donateurs.
Medair
Medair Phill Moore
17-06-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org