Somalië is een van de gevaarlijkste plekken om geboren te worden

Er zijn maar een paar plekken op de wereld waar het gevaarlijker is om geboren te worden dan Somalië. Dat komt vooral omdat er zo weinig locaties zijn met deskundige vroedvrouwen, waar moeders veilig kunnen bevallen. Medair heeft daarom de plaatselijke gezondheidszorgvoorzieningen in Somalië verbeterd, 24-uurs verloskundige klinieken geopend en verschillende klinieken ondersteuning gegeven.

“Vrouwen hebben veel problemen hier,” vertelt Maryam, een verpleegkundige in het zuiden van Somalië. “Ze krijgen geen onderwijs. Soms zijn ze het slachtoffer van verkrachting en huiselijk geweld. En er zijn veel gevechten geweest in Somalië.”

Somalië heeft één van de hoogste sterftecijfers onder kinderen en moeders. Door interne conflicten en terugkerende droogte en overstromingen zijn meer dan een miljoen mensen dakloos geraakt. Door ernstige ondervoeding zijn veel mensen gestorven.

Wat voor een zwangere vrouw een spannende en blije tijd zou moeten zijn, staat nu in het teken van angst.

Vrouwen kunnen vaak nergens veilig bevallen, daarom brengen ze hun eigen leven en dat van hun kind in gevaar door thuis zonder geschoolde hulp te bevallen. In veel klinieken zijn geen medicijnen, technologie of instrumenten voorhanden om vrouwen veilig te laten bevallen.

“Ik heb te veel vrouwen en hun baby’s zien sterven door slechte praktijken en slecht management. Vaak kwam het ook door zeer eenvoudig te voorkomen oorzaken zoals infecties. We geven de vrouwen en hun baby’s veel meer kans om te overleven,” zegt Khadija, een verloskundige in één van de door Medair ondersteunde klinieken.

Het zuiden van Somalië is voor noodhulporganisaties zoals Medair één van de lastigste plaatsen om levensreddende hulp te bieden. De onveiligheid en geografische belemmeringen vormen een reële bedreiging voor de medewerkers. Maar de noden zijn te groot om niets te doen.

“We zijn bereid om risico’s te nemen in het werk voor Medair omdat we levens redden,” vertelt een noodhulpmedewerker van Medair. “Ik waag misschien mijn leven, maar daardoor kan ik wel 300 andere levens redden.”

Medair heeft de plaatselijke gezondheidszorgvoorzieningen verbeterd, 24-uurs verloskundige klinieken geopend en verschillende klinieken ondersteuning gegeven. Deze verbeteringen zorgen er niet alleen voor dat duizenden vrouwen gemakkelijker en veiliger kunnen bevallen. Ze redden daadwerkelijk levens.

“Wat een zegen is het dat in de laatste twee jaar meer dan 7.000 vrouwen bevallen zijn in één van de klinieken die we ondersteunen. Geen van deze vrouwen is overleden tijdens de bevalling,” vertelt Rhonda, leider van het Somalië-programma van Medair.

“We blijven deze klinieken ondersteunen om ervoor te zorgen dat meer Somalische vrouwen een veilige plek krijgen om te bevallen.”

U kunt de levens van de meest kwetsbare moeders en baby’s in Somalië rechtstreeks ondersteunen. Geef vandaag​.

Medair
Medair Kate Holt
13-07-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies