Kroonbede 2015: Investeer in gebed om Vrede en Recht

DEN HAAG – Op dinsdagavond 8 september stond de Kroonbede in het teken van Vrede & Recht. Diverse Haagse kerken nodigen jaarlijks landelijke en lokale politici uit voor een bijeenkomst op de dinsdag voor Prinsjesdag. Dit jaar onder muzikale begeleiding van de bekende christelijke band Sela.

Na 15 jaar is de Kroonbede een begrip geworden. Er wordt zowel voor de lokale als de landelijke overheid voorbede gedaan. Den Haag staat internationaal bekend als stad van vrede en recht. Voor vrede en rechtvaardigheid in Den Haag, Nederland en in de wereld.

De ministers en staatssecretarissen, de Gedeputeerde Staten van Zuid Holland, de burgemeester en wethouders van Den Haag, de leden van de Eerste en Tweede Kamer, provinciale staten en de Haagse gemeenteraad hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen.

Pieter Duisenberg

Pieter Duisenberg, in het dagelijks leven Tweede Kamerlid voor de VVD, nam ons mee in een herinnering aan een persoonlijk gesprek met een goede vriendin. Hij werd door haar behulpzaamheid en betrokkenheid bij andere mensen geraakt. Dit gesprek heeft voor hem terugkijkend bijzondere gevolgen gehad, onder meer dat hij besloot om de politiek in te gaan.

Wim Hoddenbagh

Tijdens de Kroonbede heeft Wim Hoddenbagh, directeur van de 4e Musketier, een overdenking gehouden n.a.v. Nehemia 1 en 2. Nehemia moest huilen om de verhalen die hij hoorde dat Jeruzalem een puinhoop was geworden. Zijn centrale terugkerende vraag was: Wat is het dat ons hart raakt?

‘Is het schreeuwende onrecht van 36 miljoen slaven wereldwijd, het grootste deel daarvan vrouwen en kinderen? Zijn het de 60 miljoen mannen en vrouwen en kinderen die vandaag op de vlucht zijn, die alles achterlieten wat hen lief was? Is het onrecht van seksslavernij en grootschalig vrouwenmisbruik in de gezellig verlichte straten van onze steden, gewoon om de hoek?’

Zonder dat ons hart geraakt is, is het onmogelijk een bouwer te zijn zoals Nehemia. Want God maakt bouwers van mannen en vrouwen die huilen om wat hun hart breekt. Nehemia ging daarna drie maanden bidden. In die tijd was God gaan bouwen op de gebrokenheid van zijn hart. Op welke manier kan God bouwen op de gebrokenheid van ons hart?

“God wil bouwers maken van mensen die huilen om wat hun hart breekt. Zodat we de durf krijgen om heldendaden te verrichten. Soms grote, maar veel vaker kleine heldendaden. Zodat we herstellers worden die muren van veiligheid gaan herbouwen, veilige havens voor de kinderen, de vluchtelingen, de mensen die aan de kant geschoven zijn. Herstellers die het vanaf diezelfde muren durven roepen: kom naar ons toe, want bij onze God het niet minder, minder, minder, maar meer, meer, meer mensen die mogen wonen binnen de veilige muren van compassie, recht en vrede.”

Willem Greving
Willem Greving
10-09-2015
Kerk
https://www.kroonbede.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies