Stel je voor: je hebt niet genoeg geld om eten te kopen. Zou jij om hulp durven te vragen? Voor veel mensen is het antwoord ‘nee’, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Bijna de helft (44%) van de ondervraagden zou in ieder geval niet bij overheidsinstanties aankloppen. En ook hulp vragen van bekenden blijkt een hele grote stap.
De meest genoemde reden om geen hulp te vragen is de overtuiging dat je zelf jouw problemen moet oplossen. Ook willen mensen niet afhankelijk zijn van anderen. Daarna volgen schaamte en niet bekend of geregistreerd willen staan als iemand die hulp nodig heeft. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Nienke, die lang twijfelde voordat ze hulp accepteerde.
Steeds meer mensen hebben hulp nodig
Hoewel dus lang niet alle mensen om hulp durven vragen, krijgt Het Rode Kruis wel steeds meer signalen van mensen in Nederland die in voedselnood zitten. “Het gaat ook om mensen die het vorig jaar eigenlijk nog prima deden,” zegt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederland. “Mensen die het nu net niet meer lukt om de eindjes aan elkaar te knopen. Dan schiet eten erbij in”.
De coronacrisis, de inflatie en stijgende vaste lasten lijken belangrijke oorzaken voor het toenemen van de voedselnood in Nederland. Het aantal vragen om hulp is sindsdien toegenomen. Zo vertelde July, een alleenstaande moeder van vier kinderen, hoe ze in de problemen kwam toen haar energierekening omhoog schoot: “Ik schaam me dat ik het als moeder niet beter kan doen voor mijn kinderen. (…) Soms lig ik nachten te huilen, zonder dat zij het zien.”
“Ik schaam me dat ik het als moeder niet beter kan doen voor mijn kinderen. (…) Soms lig ik nachten te huilen, zonder dat zij het zien.”
Uit het onderzoek naar voedselhulp kwamen nog meer opvallende resultaten naar voren:
- 28% van de Nederlanders maakt zich weleens zorgen of ze genoeg geld hebben voor voldoende eten. Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking.
- Jongeren onder de 30 jaar en mensen tussen de 50 en 60 jaar maken zich de meeste zorgen.
- Ook maakt 1 op de 5 fulltime werkenden zich weleens zorgen om eten. Mensen die minder werken, zijn vaker bezorgd.
- Ruim een kwart (27%) van de respondenten maakt zich weleens zorgen over mensen in de directe omgeving omdat ze vermoeden dat deze mensen misschien te maken hebben met voedselnood.
- Mensen die zich weleens zorgen maken of ze zelf nog genoeg te besteden hebben voor eten, hebben ook vaker mensen in hun omgeving om wie ze zich zorgen maken (49%).
- Hartverwarmend: mensen staan graag voor een ander klaar. Want hoewel de respondenten veel drempels voelen om zelf hulp te vragen aan bekenden, willen ze zelf wel graag een ander helpen. 89% geeft aan te helpen wanneer ze een vraag om hulp uit hun persoonlijke omgeving krijgen.
Het Rode Kruis helpt
Het Rode Kruis vindt dat niemand in Nederland zich zorgen hoort te maken over eten. Daarom ondersteunen we mensen die het niet meer redden met voedsel en boodschappenkaarten. Wil jij ons helpen? Steun dan onze voedselhulp met een gift. Dit kan met een donatie op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 005125) onder vermelding van ‘Voedselhulp’.
Direct ondersteunen, klik hier: Voedselhulp Rode Kruis
Datum: 18 januari 2023
Auteur: Rode Kruis
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: https://www.rodekruis.nl