De ChristenUnie vraagt bij de behandeling van de onderwijsbegroting aandacht voor het behoud van banen in het onderwijs. Arie Slob: “We zien dat de leerlingaantallen de komende jaren zullen dalen. Maar dat moet niet betekenen dat de budgetten van scholen ook worden gekort. Scholen hebben grote uitdagingen voor de boeg, zoals passend onderwijs, bevolkingskrimp en onderwijs aan kinderen van vluchtelingen.”
De ChristenUnie stelt daarom voor om het onderwijsbudget de komende jaren niet automatisch mee te laten dalen met het aantal leerlingen. Op die manier kunnen de stijgende kosten worden opgevangen voor werkloosheidsuitkeringen, maar ook het vasthouden van docenten. Over een aantal jaar hebben we door vergrijzing iedereen weer hard nodig.
Tijdens de begrotingsbehandeling roept Slob staatssecretaris Dekker ook op om werk te maken van snel internet op scholen. Voor veel scholen, vooral in het buitengebied, is snel internet niet vanzelfsprekend. Het gaat om ongeveer 900.000 leerlingen in het primair onderwijs. Het is daarom belangrijk om regionaal samenwerking te zoeken. Bedrijven en huishoudens willen immers ook overstappen op snel internet, bij voorkeur via glasvezel. Het is niet alleen een noodzaak voor het onderwijs, maar ook voor de economie en leefbaarheid in heel Nederland. De ChristenUnie wil voorkomen dat onderwijsgeld wordt ingezet voor investeringen in snel internet.
ChristenUnie
© Henk-Jan Oudenampsen
30-10-2015
Onderwijs
https://www.christenunie.nl