Woord en Daad bezinningsavond: Help vluchtelingen nu

Misschien vraag u zich ook wel eens af: in wat voor wereld leven wij. In wat voor wereld moeten onze kinderen opgroeien. Hoe moet het allemaal. Angst kan je om het hart slaan.’ Rina Molenaar (manager Communicatie en Fondsen) opent met deze vragen de bezinningsavond over de vluchtelingenproblematiek in de Johanneskerk te Gorinchem.

Ze memoreert hoe ze in oktober zelf ook zo’n moment had, op bezoek in in Jordanië. Rina sprak een Syrische vrouw – tien kinderen had ze – die naar Jordanië gevlucht was. Zij was het bangst voor de checkpoints, bij de grens van Syrië naar Jordanië. ‘Het zijn onze eigen soldaten, maar ik heb de vreselijkste dingen van hen gezien’, vertelde ze.

Arabische Lente

Edwin Visser (foto) (tot april werkzaam bij Woord en Daad, nu bij Medair in Jordanië) neemt zijn publiek mee naar het begin van de problematiek: de Arabische Lente. ‘Massale protesten leidden tot vertrek van de Tunesische president, Ben Ali. De opstand sloeg over naar naburige landen in het Midden-Oosten. Mubarak in Egypte, Khadaffi in Libië en Saleh in Jemen, ze moesten het veld ruimen.’

In Syrië weet president Assad niet van wijken, ondanks het massale verzet van bevolking en oppositiegroepen. Dat maakt de situatie in Syrië uitermate complex. Het Vrije Syrische Leger, de Noezha-brigade, Islamitische Staat vanuit Irak, Hezbollah vanuit Libanon en het Islamitisch Front vanuit Saoedi-Arabië verzetten zich tegen Assad en van de weersomstuit ook tegen elkaar. Het gevolg: ruim 250.000 (burger)doden, waaronder 12.000 kinderen, twee miljoen gewonden (10 procent van de bevolking!), 6,5 miljoen ontheemden in Syrië zelf en vier miljoen vluchtelingen die buiten Syrië een veilig heenkomen zoeken.

Politiek

Vanaf het begin heeft Woord en Daad benadrukt dat vooral de politiek middelen in handen heeft om daadwerkelijk verschil te maken. Rina: ‘Daarom is Woord en Daad aangesloten bij lobbynetwerken zoals EU-Cord en Partos, om richting met name de Europese Unie voortdurend de noodzaak van directe en structurele maatregelen te benadrukken.’ Directe acties zoals het redden van levens op zee en financiële ondersteuning voor de landen waar vluchtelingen als eerste aankomen. Maar ook een structurele aanpak, gericht op de oorzaken van het probleem: conflict, vervolging, mensenrechtenschendingen, etc. En zaken als betere afspraken met herkomstlanden over terugname van afgewezen asielzoekers, verbetering van de grensbewaking en een gemeenschappelijk asielbeleid.

Christelijk Noodhulpcluster

Woord en Daad startte een noodhulpactie, samen met het Christelijk Noodhulpcluster. Rina: We letten daarbij in de eerste plaats op wat onze kracht is: hulp in de regio, in landen als Jordanië, Irak en Libanon. Daarin steunen we ook het werk van Edwin en Lianne, via Medair, in Jordanië.’ Corjan Rink (hoofd Communicatie en Fondsenwerving Particulieren) vult aan: ‘We sluiten onze ogen niet voor de problematiek dichterbij huis. Daarom steunen we ook een project in Griekenland, voor directe medische hulp aan gestrande vluchtelingen. Daarnaast zetten we in op de ontwikkeling van Afrika. Nog steeds komen vanuit Noord-Afrika veel mensen naar Europa toe, ook al is dat onderbelicht. Vakonderwijs en begeleiding bij het vinden van werk is daarom heel belangrijk.’ Zodat jongeren weer perspectief en mogelijkheden in hun eigen land zien.

Lees meer op de website van Woord & Daad via onderstaande link.

Woord en Daad
Woord en Daad
24-11-2015
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies