Er worden geen nieuwe gevallen gemeld en de uitbraak van ebola is beëindigd, daarom heeft Medair zijn noodhulpprogramma in Sierra Leone afgesloten. In mei 2014 werd Sierra Leone getroffen door een dodelijke uitbraak van ebola, die zich door heel het land verspreidde. Toen de uitbraak voorbij was, waren bijna 4.000 mensen aan de ziekte overleden.
In november stuurde Medair een noodhulpteam om te helpen in de strijd tegen ebola. Op dat moment overleden zeven op de tien patiënten aan de ziekte, waaronder veel hulpverleners die met patiënten werkten. “Het grootste risico is niets doen,” aldus dr. Trina Helderman van Medair. “Zonder noodhulp kan deze uitbraak zich verspreiden naar andere landen en kunnen er nog eens duizenden mensen omkomen.”
Medair ging de samenwerking aan met een een gerespecteerde lokale organisatie, Lifeline Nehemiah Projects. We lanceerden een snelle ebola-interventie in Kuntorloh, een ebolahaard waar dringend meer isoleerbedden nodig waren.
Tussen januari en april hadden we 256 patiënten in ons ebolabehandelcentrum. Ze hadden allemaal vermoedelijk ebola, maar veel patiënten hadden ook andere ziekten, zoals malaria, die we konden behandelen. In totaal hadden we 50 ebolapatiënten in het behandelcentrum. Twaalf patiënten zijn overgedragen naar andere voorzieningen en achttien mensen zijn volledig hersteld en ebolavrij weer naar huis gegaan.
In deze periode heeft Medair meer dan 75 vrijwilligers getraind om dagelijks bezoeken af te leggen bij families in quarantaine en hen te voorzien van voedsel, water en andere spullen. Ons team bracht tijd met deze mensen door en gaf aandacht aan hun lichamelijke, sociale en psychologische welzijn. Op deze manier hebben we bijna 12.000 mensen bereikt en hen geleerd hoe ze besmetting met ebola konden voorkomen en wat ze moesten doen als ze symptomen kregen.
“De plaatselijke autoriteiten hebben huishoudens met ebola in quarantaine geplaatst om de bevolking te beschermen,” aldus Trina, “maar het is net zo belangrijk dat we ervoor zorgen dat huishoudens in quarantaine geen sterfhuizen worden waar de ziekte zich kan ontwikkelen.”
Medair stuurde ook een speciaal getraind team dat wekelijkse huisbezoeken aflegde bij overlevenden en nabestaanden van slachtoffers. De mensen van dit team luisterden veel en gaven zonodig emotionele en psychologische steun.
Nadat in juni het behandelcentrum gesloten was, richtte Medair zich op versterking van de eerstelijns gezondheidszorg. De uitbraak van ebola had grote tekortkomingen in de gezondheidszorg van Sierra Leone aan het licht gebracht. Medair was zelf geconfronteerd met de problemen en daarom werkten we aan verbetering van de kwaliteit van de zorg in verschillende gezondheidszorgvoorzieningen. We herstelden kraam- en verloskamers in zes klinieken en verbeterden in vijf daarvan de watervoorziening (in vier klinieken was helemaal geen stromend water). Ook bouwden of repareerden we toiletten en handenwasvoorzieningen in klinieken. We gaven meer dan 100 zorgverleners betere training en hulpmiddelen, met name op het gebied van zorg voor moeders, kinderziekten en beheersing en preventie van infecties.
“Eerst hadden we niets om mee te werken,” vertelt Mary, een verloskundige in de kliniek van Songo. “Dankzij Medair hebben we nu de spullen waarmee we moeders kunnen helpen. Ik kan nu met trots zeggen dat ik verloskundige ben.”
Tegen het einde van het programma bereikte een team van Medair meer dan 20.000 mensen met voorlichting over veiliger gezondheids- en hygiënegewoonten. Dit project werd zo goed ontvangen, dat na beëindiging van ons programma enkele Sierra Leoonse medewerkers hun eigen programma begonnen om het belangrijke werk voort te zetten.
“Het was zo bemoedigend om te zien dat de medewerkers zich betrokken voelen, trots omdat ze iets voor hun eigen land doen,” vertelt Samantha Johnson, noodhulpmedewerker van Medair.
Dankuwel voor uw steun aan het werk van Medair in Sierra Leone. Dit levensreddende project is mogelijk gemaakt door uw giften en de steun van het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten, Läkarmissionen (SE) en het ministerie van Internationale Ontwikkeling (UK).
Medair
© Medair/Nathalie Fauveau
09-04-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org