ZOA organiseert inmiddels al heel wat jaren de huis-aan-huis collecte. Deze collecte is voor ZOA van groot belang. Zij genereert jaarlijks een groot deel van de inkomsten, waarmee diverse projecten gefinancierd kunnen worden. Hiermee kan ZOA ook van donoren aanvragen.
ZOA staat op het landelijk collecterooster, waardoor de organisatie het recht en de mogelijkheid heeft om jaarlijks in heel het land te collecteren. In 2016 stond de collecte van 3 tot 9 april op de agenda.
Wat houdt het werk van ZOA in?
Als mensen door oorlog of een natuurramp alles kwijt zijn, biedt ZOA Hulp. In een situatie van wanhoop dragen we bij aan een nieuw perspectief van Hoop. Samen met de getroffen gemeenschappen werken we aan Herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het christelijk geloof is hierbij onze motivatie.
Noodhulp na rampen
Een ramp laat mensen ontredderd en ontheemd achter. In één klap zijn mensen vaak alles kwijt. ZOA helpt met schoon water, onderdak en basisbehoeften. Na de ramp blijven we om te werken aan wederopbouw.
Opvang in de regio
Uit angst voor geweld slaan veel mensen op de vlucht. ZOA vangt vluchtelingen op in de regio. We helpen met onderdak, onderwijs, water, sanitaire voorzieningen, hygiënevoorlichting en traumaverwerking.
Wederopbouw en herstel
Na een ramp is de aandacht vaak snel voorbij. ZOA blijft en helpt met wederopbouw. Hierbij is aandacht voor herstel van landbouw, infrastructuur, onderwijs, werk en inkomen en sociale verhoudingen. We helpen bij het maken van een nieuwe start zodat mensen daadwerkelijk verder kunnen.
Waar wordt het geld voor gebruikt dat met de collecte wordt opgehaald?
De opbrengst van de collecte is algemeen inzetbaar. ZOA kan het bijvoorbeeld als eigen bijdrage inzetten bij subsidies van overheden of partnerorganisaties. Op deze manier wordt de opbrengst ‘vermeervoudigd’. Het geld wordt gebruikt voor de ondersteuning van onze projecten in alle landen waar we werkzaam zijn.
Waarom is er het collecteprotocol?
In 2007 is het collecteprotocol in het leven geroepen door de collecterende instellingen die vallen onder de goede doelen en verenigd zijn in Stichting Collecteplan. De aanleiding om tot een collecteprotocol te komen is fraudegevallen, welke in het verleden bij andere organisaties zijn voorgevallen, te voorkomen. Met ingang van de collecteweek van 2010 werkt ZOA volgens het collecteprotocol. Dit protocol is ontwikkeld door de Stichting Collecteplan, die ook het collecterooster vaststelt, en waarvan alle collecterende fondsen die staan vermeld op dit rooster, deel uitmaken. Ook het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft zitting in de stichting. Het collecteprotocol heeft onder andere tot doel:
Bescherming bieden aan onze vrijwilligers en betaalde krachten die zich voor de collecte inzetten en de kans op fraude te verkleinen;
In te spelen op de toename van verantwoordingseisen ten aanzien van geldstromen;
Het gevend publiek laten zien dat ZOA al het noodzakelijke heeft gedaan om het gedoneerde geld daadwerkelijk bij de organisatie terecht te laten komen.
Heeft ZOA het CBF-keurmerk?
Ja, ZOA heeft het CBF-keurmerk (Centraal Bureau Fondsenwerving). Om dit te mogen voeren, moet een fondsenwervende organisatie aan een groot aantal eisen voldoen. Zo mogen bijvoorbeeld de kosten van de fondsenwerving niet meer dan 25% van de baten uit eigen fondsenwerving bedragen. Meer informatie over de criteria van dit keurmerk voor goede doelen kunt u vinden op de website: www.cbf.nl.
Waar wordt het geld voor gebruikt dat met de collecte wordt opgehaald?
De opbrengst van de collecte is algemeen inzetbaar. ZOA kan het bijvoorbeeld als eigen bijdrage inzetten bij subsidies van overheden of partnerorganisaties. Op deze manier wordt de opbrengst ‘vermeervoudigd’. Het geld wordt gebruikt voor de ondersteuning van onze projecten in alle landen waar we werkzaam zijn.
Wat verdient de directie?
In het jaarverslag van ZOA kunt u lezen wat de directie verdient. In 2014 was dit € 106.557,-. Dit is ruim onder de norm van VFI. Houdt hierbij in gedachten dat de directie verantwoordelijk is voor 900 medewerkers wereldwijd.
© Geert Emmens
12-04-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl