Nieuwe mogelijkheden voor bijbelverspreiding in Cuba

Het christendom op Cuba groeit. Het land is in beweging: ondanks dat bijbels kopen nog steeds verboden is, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor bijbelverspreiding. Hoofd buitenland Joyce van de Veen vertelt over nieuwe kansen op Cuba.

De Amerikaanse regering kondigde in december 2014 maatregelen aan om te zorgen voor een betere verstandhouding met Cuba. Vrije handel, direct contact en een open houding naar elkaar is het doel. De genomen maatregelen lijken – voorzichtig – al effect te hebben: Cuba heeft in 2015 een record aantal toeristen ontvangen. De verwachting is dat de groei doorzet en steeds meer Amerikaanse toeristen naar het eiland komen.

Deze ontwikkelingen zijn hoopgevend: Amerikanen kunnen inmiddels al makkelijker Cuba bezoeken en handel drijven met Cubaanse particuliere bedrijven. Maar de veranderingen gaan zeer langzaam: mensenrechten op Cuba blijven een probleem; het handelsembargo is officieel nog niet opgeheven, want daarvoor is instemming van de Amerikaanse Senaat nodig.

De ontwikkelingen op Cuba bieden ook nieuwe mogelijkheden voor de Bijbel. Officiële cijfers van het exacte aantal christenen op Cuba zijn moeilijk te vinden. Maar meer en meer mensen tonen interesse in het christelijk geloof. De kerken evangeliseren, er zijn religieuze evenementen en ook op TV worden kerkdiensten uitgezonden.

Collega Marco Herrera van het Amerikaans Bijbelgenootschap bracht in maart een bezoek aan het land. Via Skype praat hij mij bij over recente ontwikkelingen: ‘Wij hebben een aantal bijbels kunnen geven. Maar het is nog steeds niet genoeg, want de kerk groeit. Cubanen van boven de 35 jaar vragen ons om grote letter bijbels. Door slechte voeding hebben ze jong al problemen met hun ogen. Maar ook kinderen en jongeren verlangen naar een eigen bijbel in het Spaans.’

Als ik hem vraag of er ook nieuwe initiatieven zijn, zie ik zijn ogen oplichten. ‘Ja, de Cubaanse bijbelcommissie denkt na over digitale projecten voor jongeren. Sinds eind 2015 zijn wifi hotspots op verschillende plekken op het eiland geplaatst. Meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar. De bijbelcommissie wil deze groep graag bereiken met een nieuw online bijbelplatform met muziek, kunst en poëzie. De plannen zijn er, internet werkt, nu de uitvoering nog.’

De Cubanen zijn enorm dankbaar voor iedere nieuwe bijbel die zij ontvangen. Soms rollen zelfs tranen van ontroering over hun wangen. Samen met andere bijbelgenootschappen bundelen wij de krachten om er voor te zorgen dat iedere Cubaan die een bijbel wil die ook krijgt. We proberen ook in Cuba de bijbel dichtbij te brengen door nieuwe initiatieven zoals het online bijbelplatform voor jongeren te stimuleren.

Joyce van de Veen, hoofd buitenlandwerk NBG
Nederlands Bijbelgenootschap NBG
18-04-2016
Evangelisatie
https://www.bijbelgenootschap.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies