Nederland geeft geen steun aan resolutie van VN-organisatie Unesco

In totaal 33 landen, onder wie Frankrijk, Rusland, Spanje en Zweden, steunden afgelopen week een resolutie van VN-organisatie Unesco, waarin de historische banden van Israel met de Tempelberg en de Klaagmuur worden ontkend. Israel voelt zich hierdoor diep gekrenkt.

Volgens directeur-generaal Dore Gold van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, willen velen de diepgewortelde band tussen het Joodse volk en Israel uitwissen. De Joodse benaming Tempelberg werd uit de resolutie verwijderd en vervangen door ‘de al-Aqsa Moskee en al-Haram al-Sharif’, zoals moslims het gebied noemen.

De resolutie werd ingediend door zes Arabische staten: Algerije, Egypte, Marokko, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook de Klaagmuur (of Westerse Muur) kreeg de moslimnaam: al-Buraq Plaza.

Slechts zes landen stemden tegen: Amerika, Estland, Duitsland, Litouwen, Nederland en Engeland. Bravo Nederland! Zeventien landen onthielden zich van stemming.

Ook Irina Bokova, de directeur-generaal van de Unesco, liet achteraf weten dat ze zich distantieerde van de resolutie. Zij vindt dat de Unesco, die zich bezighoudt met onderwijs, wetenschap en cultuur, zich niet moet bemoeien met politieke zaken, zoals in deze resolutie wel is gebeurd. De resolutie betrof de bescherming van cultureel erfgoed.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
23-04-2016
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies