Alphonsine woont al haar hele leven in Lubiriha, Noord-Kivu. Ze heeft haar dorp in al die jaren zien groeien en veranderen, maar één ding is altijd hetzelfde gebleven. Alphonsine heeft nog nooit de beschikking gehad over veilig drinkwater.
“We hebben hier altijd water gehad, maar dat is onveilig water,” vertelt ze. “Ik heb zes kinderen en eentje is altijd ziek. Mijn jongste dochter heeft malaria en diarree gehad en ze is ondervoed.”
In Lubihira vangen mensen regenwater op of ze lopen, soms urenlang, om water uit de rivier te halen. Ziekten die zich via water verspreiden, grijpen hier snel om zich heen. Bijna elk jaar komt een uitbraak van cholera voor.
In 2015 ondersteunde Medair een kliniek in Lubihira toen een bijzonder felle uitbraak van cholera optrad. Toen die onder controle was, zochten Medair en UNICEF gezamenlijk naar een lange-termijnoplossing voor het choleraprobleem in de gemeenschap. De eerste stap was in gesprek gaan met de mensen. We vroegen om hun advies om te bepalen waar de waterpunten moesten komen. Daarna begonnen we met boren.
We wilden 6.000 mensen van veilig water voorzien, maar toen begonnen we te boren in een buurt genaamd Congo Yasika.
“Congo Yasika was een enorme verrassing,” aldus noodhulpmedewerker Thomas Simon van Medair. “De ondergrondse waterbron kon veel meer water leveren dan we hadden gedacht.”
Hoeveel water? Genoeg om een watertoren te vullen, een volledig netwerk van kraanzuilen te bevoorraden en nog eens 4.000 mensen van veilig water te voorzien.
We waren heel blij met dit goede nieuws. Een volledig waternetwerk aanleggen was één van de grootste waterprojecten die we ooit uitgevoerd hadden, dat wilden we samen met de gemeenschappen gaan doen.
“Medair vroeg de mensen om mee te doen,” zegt de lokale leider Kakule Sikuli. “Wij hebben het hout betaald, de waterpunten uitgekozen en de greppels gegraven. Het voelt echt als ons project.”
Na zes maanden werk zijn de watertoren en het netwerk nu helemaal operationeel.
Tienduizend mensen in Lubihira, bijna twee keer zo veel als we gehoopt hadden, hebben nu dichtbij huis toegang tot veilig drinkwater.
“We kunnen gerust stellen dat dit een groot succes is. We zijn erin geslaagd om de bedreiging van cholera te verminderen. Elk jaar weer raakte die vrouwen, kinderen en de hele bevolking van Lubiriha,” aldus UNICEF-vertegenwoordiger Chinook Terrier.
Voor Alphonsine is er een enorme verandering gekomen door het veilige water. “Toen we water uit het waterpunt van Medair konden gaan halen, werd alles beter,” vertelt ze. “Mijn jongste dochter is nu gezond. Al mijn kinderen zijn gezond.”
Medair
© Medair – Lucy Bamforth
09-06-2016
Hulpverlening
https://www.medair.org