Nederland helpt ontwikkelingslanden met digitalisering handel

Om handel goedkoper en makkelijker te maken, stelt Nederland een succesvol elektronisch certificeringsinstrument voor landbouwproducten beschikbaar voor alle VN-lidstaten. Vooral ontwikkelingslanden kunnen hierdoor makkelijker groente, fruit en bloemen exporteren.

Dat heeft Nederland aangeboden tijdens de UNCTAD-conferentie in Nairobi. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), die de afgelopen dagen bij de conferentie aanwezig was: ‘Handel zonder papierwerk is de toekomst. Het systeem, ASYCER, is door Nederland ontwikkeld en heeft zich bewezen: digitalisering zorgt voor snellere afhandeling bij de douane en betekent dus een enorme efficiëntieslag.’

Banen en inkomen

In de UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) wordt VN-ontwikkelingsbeleid gekoppeld aan handel en investeringen. Tijdens de conferentie zijn er afspraken gemaakt over hoe het wereldwijde handelssysteem op een eerlijke en duurzame wijze kan bijdragen aan het behalen van de VN-ontwikkelingsdoelen. Ploumen: ‘Handel en investeringen in ontwikkelingslanden zorgen voor banen en inkomen en dus een weg uit de armoede. Maar dan moet wel iedereen daarvan profiteren: de allerarmsten, vrouwen en jongeren. De afspraken die we hier hebben gemaakt, zijn bedoeld om juist deze groepen te laten meedelen in economische groei.’

E-commerce

Mede op aandringen van Nederland is afgesproken dat er meer aandacht komt voor e-commerce en de kansen die dat biedt voor ontwikkelingslanden. Ploumen: ‘Handel is tegenwoordig veel meer dan containerterminals en distributiecentra. Ondernemers kunnen vanuit hun huiskamer hun product aan de hele wereld verkopen. Juist creatieve ondernemers in ontwikkelingslanden kunnen daarvan profiteren. De wereld ligt aan hun voeten.’ UNCTAD gaat de komende vier jaar verder onderzoek doen naar hoe ontwikkelingslanden hun voordeel kunnen doen met de opkomst van e-commerce in de wereldwijde handel.

Investeren in vrouwen

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om de economische positie van jongeren en vrouwen te versterken. UNCTAD gaat landen en bedrijven adviseren hoe zij hun beleid daarop kunnen aanpassen. ‘Van alle mogelijke investeringen om ongelijkheid aan te pakken, is investeren in vrouwen de beste keus. Omdat vrouwen, meer dan mannen, hun inkomsten aanwenden voor hun gezinnen en hun gemeenschap. Wanneer vrouwen op gelijke voet met mannen zouden deel nemen aan de economie, zou de wereldeconomie de komende tien jaar met 25 procent groeien,’ aldus Ploumen.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
23-07-2016
Buitenland

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies