Op woensdag 28 december, de vijfde dag van het Joodse lichtfeest Chanoeka, wordt tegenover het Vredespaleis op het Carnegieplein in Den Haag de grootste chanoekia van Europa aangestoken. Tijdens Chanoeka steken de Joden thuis acht dagen lang een lichtje aan van een speciale negenarmige kandelaar, een ‘chanoekia’.
Met het aansteken van het licht bij het Vredespaleis, door onder andere burgemeester van Aartsen en Opperrabbijn Jacobs, wordt de actuele boodschap van Chanoeka – de overwinning van licht over duisternis, recht over macht en vrijheid over onderdrukking – aan de hele wereld overgebracht.
De grootste chanoekia ter wereld is geproduceerd op initiatief van Christenen voor Israël. De bouw werd mogelijk gemaakt door een paar ondernemers die het initiatief steunden. Hiermee willen ze hun verbondenheid met het Joodse volk uitspreken.
Elk jaar bouwt de NIG (Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag) een reuze-chanoekia in het Atrium van het Haagse stadhuis, om zo het bijzondere licht te kunnen delen met heel Den Haag. Dit jaar wordt samen met Christen voor Israël de grootste chanoekia ter wereld gebouwd bij het symbool voor recht en vrede, het Vredespaleis.
Datum en locatie
Datum: 28 december 2016 / 28 kislev 5777
Tijd: 18:00 uur
Locatie: Carnegieplein 2 in Den Haag
Chanoeka is het feest van de inwijding van de Tempel. Het wordt gevierd ter herinnering aan de heugelijke dag in het jaar -165, dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij de Griekse overheersers hadden verslagen. Maar voor deze herinwijding had men olie nodig om de menora (zevenarmige tempelkandelaar) te ontsteken. Volgens het verhaal konden de Joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de menora één dag te laten branden. Door een wonder brandde de menora echter acht dagen lang. En het kostte acht dagen om nieuwe, reine olijfolie te persen. Na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 van de gewone jaartelling bleef Chanoeka als lichtfeest gehandhaafd. De lichtjes symboliseren tot op heden de zege van licht over duisternis.
CHAJ is hét centrum van levend Jodendom in Den Haag. In het Centrum voor Haagse Jiddisjkeit (CHAJ) wordt het verleden, heden en de toekomst van de Joodse gemeenschap in Den Haag met elkaar verbonden. De belangrijkste pijlers van het centrum zijn educatie, cultuur en maatschappelijke zichtbaarheid. CHAJ biedt huisvesting en sociale mogelijkheden voor zowel leden van de NIG als daarbuiten. Zo is er bijvoorbeeld plaats voor het enige Joodse kinderdagverblijf in Den Haag, een informatief centrum voor (externe) bezoekers, een koshere keuken en faciliteiten voor de vele samenkomsten binnen de Joodse gemeente. CHAJ is onderdeel van de Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag.
Shmuel Katzman
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
12-12-2016
Samenleving
https://www.joodsdenhaag.nl