Ina is deel van ZOA’s ‘Disaster Response Team’. Vanuit die positie woont ze momenteel in Nigeria om een nieuw programma op te starten. Af en toe komt een Nederlandse collega haar versterken, maar momenteel woont ze er alleen en heeft ze een aantal lokale medewerkers.
“Er is hier weinig mogelijkheid tot een sociaal leven. Normaal gesproken heb je veel contact met internationale medewerkers van andere organisaties, maar hier is iedereen veel aan het werk en daarnaast is er een avondklok: voor 9 uur moet ik binnen zijn. Ik zit dus elke avond thuis: een filmpje kijken, met familie en vrienden mailen of een boek lezen. Het gevolg daarvan is al gauw dat je veel werkt, ook omdat ik bij het kantoor woon.
Eind december ben ik weer in Nederland. Ik kijk uit naar kerst met familie en vrienden, maar ik moet je bekennen dat ik oud en nieuw niet meer zo heel fijn vind sinds ik in Afghanistan heb gewerkt. Rotjes klinken als geweerschoten en het geluid van die illegale vuurwerkbommen klinkt alsof er een aanslag is. Met oud en nieuw zelf ben ik erop voorbereid, maar als er de dagen ervoor vuurwerk afgestoken wordt zit ik rechtop in mijn bed.
In de stad waar ik woon, Maiduguri, zijn ongeveer 870.000 vluchtelingen. Op veiligheid zijn we ook alert. Afgelopen maand waren er vier of vijf zelfmoordaanslagen. Dit klinkt als veel, maar er waren weinig slachtoffers en in vergelijking met Afghanistan voelt het veilig in de stad. Maar in de gebieden rond de steden is Boko Haram nog erg actief. Ze stelen voedsel, nemen meisjes mee als seksslavin en vermoorden willekeurige mensen. Dit zie je niet terug in de media – soms lijkt het alsof het Midden-Oosten het enige conflict op de wereld is. Dat merk je in de fondsen, de UN en hulporganisaties hebben afgelopen jaar maar 51% opgehaald van wat er hier nodig is.
Er is dus veel te weinig geld beschikbaar, terwijl de nood zo enorm hoog is. Onlangs sprak ik een vrouw die me vroeg om bij haar huis te kijken. Dat was bijna geen huis te noemen, alleen een paar muren zonder dak en zonder ramen. Ze had een potje met bladeren opstaan, dat was haar enige maaltijd voor die dag. Dat soort vrouwen gun ik echt een stille en veilige nacht, júist ’s nachts zijn ze zo kwetsbaar. Sommige mensen zijn zo de wanhoop nabij, het motiveert me enorm te weten dat we voor hen een groot verschil kunnen maken.”
Wil je helpen om ZOA’s werk mogelijk te maken, ook tijdens de donkere decembermaand? Sms ‘Vrede’ naar 4333 (eenmalig € 3,00) of doneer via www.zoa.nl/stillenacht
Stuur een kerstkaart naar een hulpverlener
ZOA is een campagne gestart onder het motto ‘Stille nacht, veilige nacht’. Hiermee vraagt zij aandacht voor de miljoenen vluchtelingen wereldwijd én voor de positie van haar eigen hulpverleners in de landen, die vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk doen. Elke dag zetten deze medewerkers in het veld zich er voor in om vluchtelingen te helpen. ZOA roept iedereen, die zich betrokkenen voelt, op om ze een warme kerstgroet te sturen.
In een wereld, waarin zoveel rampen en geweldsconflicten plaatsvinden, zijn hulpverleners enorm belangrijk, juist voor de slachtoffers hiervan. Elke dag zetten deze mensen zich met hun expertise in om kwetsbare mensen te helpen. Vaak ver van huis en onder moeilijke en onveilige omstandigheden.
Kerstkaart sturen
Om dankbaarheid te tonen roept ZOA iedereen op om een kerstkaart te sturen naar Ina en haar collega’s wereldwijd in het veld. Het kantoor in Apeldoorn zorgt voor een eerlijke verdeling over de landen. U kunt uw kerstkaart sturen naar: ZOA, t.a.v. kerstkaartactie, Postbus 4130, 7320 AC te Apeldoorn.
ZOA
ZOA
19-12-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl/stillenacht