Nederland en het water zijn voor altijd met elkaar verbonden. Lange tijd hebben we het water naar onze hand gezet en zijn we vergeten aan de natuur te denken, maar dat gaat veranderen. In Wildernis onder Water reizen we af naar de mooiste gebieden van Nederland en ontdekken we wat er allemaal gebeurt om onze onderwaternatuur te herstellen. We gaan op zoek naar de laatste wildernis van ons land: de Wildernis onder Water.
De zesdelige natuurserie start met aflevering ‘Overleven onder het ijs’. Lang was het een mysterie wat er onder de waterspiegel gebeurde. Maar stap voor stap komen we meer te weten. Zo verwacht je in de winterperiode weinig activiteit onder water, maar in werkelijkheid komt de waternatuur dan massaal in actie.
Om waterplanten de ruimte te geven zijn de oevers in het Friese natuurgebied Rottige Meente (bij Wolvega) niet gemaaid. Marianne Thannhauser (Waterschap Friesland = eigenlijk Wettetskip Fryslan) laat zien welke slimme strategieën planten hebben ontwikkeld om de winter te overleven.
Op de Veluwe is de bodem van de Leuvenumse Beek hersteld. Daardoor gaat het water sneller stromen en kunnen vissen zoals het bermpje en de rivierdonderpad zich weer thuis voelen en zullen insecten zoals de kokerjuffer weer een plekje vinden in de beek. In de winter is het in het water minder koud dan daarbuiten: veel insecten peuzelen daarom in deze tijd bladeren en takjes op die op de bodem liggen.
Tot slot gaan duikers Matthijs en Arthur op zoek naar de kwabaal: een zeldzame vis, die zich voortplant als er ijs op het water ligt.
De documentaireserie Wildernis onder Water is gemaakt in 2016, gedurende de vier seizoenen. De beste onderwaterfilmers van ons land werkten aan de serie mee: Klaudie Bartelink en Peter van Rodijnen en de fotografen van ‘Blik onder Water’: Arthur de Bruin en Matthijs de Vos.
Wildernis onder water’ is in opdracht van de EO geproduceerd door Kunst & Wunderkammer.
Uitzending vanaf vrijdag 6 januari om 19:20 op NPO 2
Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
28-12-2016
Media
https://www.eo.nl