Op 25 april 2015, dertig seconden nadat een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter Nepal schokte, werd het afgelegen dorpje Langtang getroffen door een gletsjer met een kracht die geschat wordt op ongeveer de helft van de Hiroshima atoombom.
De aardverschuiving verwoestte alle 116 huizen in Langtang, waardoor honderden Tibetanen nergens meer terecht konden. Daarnaast doodde de gletsjer een derde van de dorpelingen, inclusief het merendeel van de geschoolde arbeiders.
OM Nepal werkt hand in hand met de gemeenschap en Samaritan’s Purse om het gebrek aan geschoolde arbeiders aan te vullen. Er worden trainingen gegeven waarbij een bepaalde houtverbindingstechniek wordt geleerd en geoefend, die beter bestand is tegen aardbevingen.
Vroeger wist ik deze dingen niet [over veiligere huizenbouwmethoden], maar nu weet ik hoe je het hout kan verbinden zodat het sterker is in het geval van een aardbeving en hoe ik het hout moet snijden om ervoor te zorgen dat het niet gaat glijden.- Sandu Chosang, een van de lokale bewoners
Sandu Chosang en zijn vrouw zijn een tweekamerwoning aan het bouwen en een gastenhuis met vier kamers. Het huis zal een plaats worden waar ze kunnen slapen en koken. Aangezien toerisme de belangrijkste industrie is in Langtang, zal het gastenhuis hun voornaamste bron van inkomen zijn.
Sandu vertelt verder, “OM heeft [me] geholpen met het transporteren van hout, triplex en cement. Transporteren is erg lastig en duur voor mij, dus ik ben erg blij met de hulp van OM.”
Moeilijk bereikbaar gebied
Het leven in Langtang kent veel obstakels als het gaat om het bouwen van een huis. Het transporteren van de bouwmaterialen is een groot probleem. Om op de plek te komen waar je materialen kunt kopen, is een tocht van drie dagen door de bergen nodig. Mensen die hun huis willen herbouwen kunnen dit niet doen door het gebrek aan lokale middelen. OM helpt met het transporteren van onmisbare materialen voor nieuwe huizen, door het huren van ezels, dragers en door samen te werken met de helikopters van Mission Aviation Fellowship, MAF.
Kennis delen
Eerder had hij geen kennis van het bouwen van een huis dat bestand is tegen aardbevingen, nu heeft Sandu meegenomen wat hij heeft geleerd bij de trainingen en geeft dit door aan zijn buren en vrienden.
“Ik heb de verbindingstechniek geleerd, dus ik begon ook mijn buren te leren hoe ze het het hout kunnen verbinden. Sommige mensen dachten dat het geen goed idee zou zijn om hout te gebruiken, dus leerde ik hen hoe ze de verbindingen sterker kunnen maken door de banden onderling te verbinden,” legt Sandu uit.
Sandu is een van de driehonderd mensen die opstaan om hun eigen gemeenschappen te herbouwen. Door trainingen en hard werken, heeft hij besloten de taak op zich te nemen zijn buren te helpen met het restaureren van hun huizen, waarmee hij ook vreugde en hoop voor een betere toekomst brengt. “We zijn OM erg dankbaar,” zegt Sandu tegen een van de leden van het team. “We houden van ze!”
Operatie Mobilisatie
© TOFF-fotografie.nl Tobias Huizing
20-02-2017
Hulpverlening
https://www.operatiemobilisatie.nl