Nawal, haar man en hun vier kinderen leven in een losse tent op gehuurde landbouwgrond in Libanon. Ze wonen daar al meer dan vijf jaar, sinds ze gevlucht zijn uit Syrië. Hulporganisatie Medair: We gaan bij hen op bezoek op de dag dat het WASH-team van Medair handenwasstations distribueert en een nieuwe latrine installeert voor de familie. Nawal is vriendelijk, gastvrij en heel dankbaar voor de ondersteuning die ze van Medair krijgen.
“We moesten weg uit Syrië door het conflict,” vertelt Nawal. “Mijn man kende de eigenaar van dit land, want ze hebben vroeger zaken met elkaar gedaan. Toen we na onze vlucht uit Syrië hier kwamen, hebben we gevraagd of we onze tent mochten neerzetten. We leven hier al meer dan vijf jaar.
In Syrië hadden we ons eigen land waarop we boerden, maar hier wonen we op andermans land.
Medair heeft ons tegoedbonnen voor water gegeven. Er komt een vrachtwagen die onze tank met water vult. Als het boorgat werkt, krijgen we daar water uit. Maar dat is alleen als ze water nodig hebben om de velden te irrigeren. In deze tijd van het jaar irrigeren ze niet, dus moeten we het van de watervrachtwagen hebben. We hebben de latrine zelf gebouwd.”
“De latrine zag er vroeger zo uit,” zegt Medair-noodhulpmedewerker Charbel, wijzend naar een oude houten plank over een kuil. “Ze hebben een plank bedekt met plasticfolie. Het was een open beerput. Nu maken we er een goede latrine van, met een gesloten put voor de uitwerpselen.”
“God zij dank zorgen jullie voor ons,” zegt Nawal. “Medair regelt een hoop dingen. We hebben een hygiënepakket, waterbonnen, een latrine en een handenwasstation gekregen. Ik heb ons onderkomen zelf verbeterd, door laagjes plastic zeil aan elkaar te naaien. Medair heeft ons ook extra hout en isolatie beloofd voor de winter.
Voordat Medair kwam, zagen we hier niemand. Toen kregen we een identificatienummer van jullie en nu staan we in het systeem en weet men dat we hier zijn. Ze helpen je, zelfs al sta je maar met één tent. Ik ben naar een Medair-kliniek gelopen, daar kreeg ik medicijnen. Ik ben heel blij met wat ze voor me deden.”
Als we weer naar de auto gaan om te vertrekken, blijft Nawal ons maar bedanken. Ze vraagt of we snel weer komen.
“Dat jullie op bezoek komen is net zo belangrijk als de hulp,” zegt ze. We horen dat steeds weer. Het gaat niet alleen om onderdak, water en sanitatie. De diepste behoefte van mensen is dat er iemand om hen geeft en naar hen luistert.
Staat u al op onze mailinglijst? Schrijf u dan nu in, dan ontvangt u deze verhalen van over heel de wereld, verhalen van mensen die anders misschien vergeten zouden worden.
Het werk van Medair in Libanon wordt mogelijk gemaakt door steun van Global Affairs Canada (door World Relief Canada), de Europese Unie, de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen, All We Can (UK), het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN, Gebauer Foundation (CH) en gulle particuliere donateurs.
Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiële opvatting van enige andere organisatie.
Medair
Medair – Bethany Williams
17-06-2017
Hulpverlening
https://www.medair.org