Wetenschappelijk bewijs moet winnen van fake nieuws

Na hectiek is besloten zitting over internationale ICES-puls-studie toch openbaar gemaakt: “ICES is een onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Wij zijn wetenschappers en houden ons bezig met feiten”, zei Eskild Kirkegaard, directeur van ICES. Speciaal ingevlogen vanuit Denemarken, op verzoek van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

Hij was vanmorgen in de Visserijcommissie van het Europees Parlement om een toelichting te geven op een recent rapport over pulsvisserij. Kirkegaard was glashelder: “Ons onderzoek is onafhankelijk. Dat we nu op verzoek van Nederland een onderzoek deden is niets bijzonders. Al eerder deden we onderzoeken op verzoek van Frankrijk. Bovendien: de puls is één van de meest bestudeerde visserijmethoden ooit!”

Besloten zitting Visserijcommissie?

De zitting met Kirkegaard veroorzaakte eerder in de EP Visserijcommissie nog wel flink commotie. Want komt hij naar een besloten of een openbare bijeenkomst? Peter van Dalen had voorgesteld om de bespreking met Kirkegaard in het openbaar te houden, want hun rapport was al op de ICES-website bekendgemaakt. Er was dus helemaal geen reden tot beslotenheid. De coördinatoren van de Visserijcommissie waren het daar niet mee eens, een besluit dat vanmorgen door de voltallige Visserijcommissie, aangevoerd door Peter van Dalen, werd teruggedraaid. En dus toch een openbare zitting, tot grote tevredenheid van Van Dalen, die een dag eerder op hoge poten uit de Visserijcommissie was weggelopen, uit onvrede met deze ondemocratische en niet transparante gang van zaken.

“Beslotenheid zou belachelijk zijn geweest, want het ICES-rapport is al openbaar. Fake nieuws van een Franse lobbygroep zou het bijna weer winnen”, zegt Europarlementariër Peter van Dalen. Vooral de Franse lobbyclub BLOOM verspreidt veel fake nieuws. Van Dalen: “BLOOM beschikt via een slimme constructie over de geldpakhuizen van 2 Amerikaanse Dagoberts Ducks: Sunoco Oil uit Texas, en Microsoft”

ICES advies: puls is duurzaam

Het advies van ICES luidt dat zowel de puls als de traditionele boomkor kunnen worden gebruikt om platvisbestanden duurzaam te oogsten. Maar de pulskor dringt niet diep in de zeebodem door zoals de traditionele boomkor dat doet, en heeft daarom een geringer effect op de bodem. Daardoor is het brandstofgebruik door pulsvissen aanzienlijk minder, dus is de methode veel duurzamer. Ook bevordert de puls het selectiever vissen. De ICES-conclusie over de pulsvisserij is dus, dat de puls veel ecologischer en milieuvriendelijker is dan de traditionele boomkorvisserij. Van Dalen: “De puls heeft de toekomst want die is duurzaam én economisch verantwoord.”

Triloog

Ook in de lopende Triloog over de nieuwe Verordening van de Technische Maatregelen, waarin het onder andere over de pulsvisserij gaat, heeft het Parlement een besluit genomen.

Van Dalen stelde gisterenavond aan rapporteur Gabriel Mato voor, de betrokken Regionale Adviesraden (RAC´s) van de Lidstaten advies te vragen over artikel 4 van deze nieuwe Verordening die nu in de maak is. “Dit artikel gaat over de na te streven doelen voor de visserij. Dat is veel bepalend voor vissers en als we dit niet in een paar woorden aan de sector kunnen uitleggen, kan ik hier niet mee instemmen”, aldus Van Dalen. Mato nam Van Dalen’s voorstel over zodat de RAC´s tot 15 september de tijd hebben, hun adviezen te geven.

Peter Van Dalen
© Henk-Jan Oudenampsen
21-06-2018
Samenleving
https://www.eurofractie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies