Africa Mercy arriveert in Guinee

De Africa Mercy, ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip van Mercy Ships, is aangekomen in Conakry de havenstad van Guinee (West-Afrika). Voor een periode van tien maanden kunnen de allerarmsten in Guinee gratis medische zorg ontvangen.

Mercy Ships heeft meer dan 2000 operaties gepland en meer dan 8000 tandartsbehandelingen in een kliniek aan wal. Dit is het tweede bezoek van de AFM aan Guinee, op uitnodiging van de Guinese regering.

Een uitbundig welkom met zang en dans viel de bemanning van de Africa Mercy ten deel, toen het schip de haven van Conakry binnenvoer. Het ontvangstcomité heette ook de first lady van Guinee, Hadja Djene Condé, welkom. De Nederlandse jongere Hugo van den Bosch (17) overhandigde haar de Africa Mercy-vlag als symbool van de samenwerking tussen Mercy Ships en de regering van Guinee. De vrouw van de president zei in een toespraak tevreden te zijn met het ziekenhuisschip. ‘Niet alleen om de eer dat ik de ‘peettante’ van dit humanitaire project mag zijn, maar ook omdat duizenden patiënten uit heel Guinee de kans krijgen om gratis medische zorg te ontvangen.’ De aanwezige minister van Volksgezondheidheid dr. Edouard Ngnankoye Lamah gaf aan dat de komst van de Africa Mercy bijdraagt aan het ‘versterken van het gezondheidssysteem’ in zijn land.

Hoop en genezing

Algemeen directeur van de Africa Mercy, Warrie Blackburn, sprak tijdens de ontvangstceremonie over hoop en genezing die Mercy Ships wil brengen in een land met 12 miljoen mensen, waar er slechts één arts op de 10.000 mensen is: ‘In de komende tien maanden kijken we ernaar uit om deel te nemen aan de onvermoeibare inspanningen van Guinese artsen, anesthesisten, verpleegsters en vele collega’s in de gezondheidszorg om de gezondheidsproblemen aan te pakken waarmee de mensen in Guinee worden geconfronteerd.’

Ieder mens kostbaar

Op de Africa Mercy, voorzien van vijf operatiekamers en meer dan tachtig ziekenhuisbedden, worden mensen geholpen met onder meer tumoren, vergroeide benen, gespleten lippen en brandwonden. Deze patiënten kunnen vaak zelf medische zorg niet betalen of de zorg is niet voorhanden. Mercy Ships helpt iedereen, ongeacht ras, stam, geslacht of religie. Mercy Ships gelooft namelijk dat ieder mens kostbaar is. Zo’n 1200 vrijwilligers, van chirurg tot schoonmaker en van kapitein tot machinist, maken dit vaak levensreddende werk mogelijk. Ongeveer honderd van deze vrijwilligers zijn Nederlander.

Screening

Op 20 augustus zal een screening van patiënten plaatsvinden. Dan wordt gekeken of mensen in aanmerking komen voor een operatie op basis van hun aandoening. De eerste operaties vinden plaats op 4 september. In de periode tussen aankomst en de eerste screening worden de tenten op de kade opgezet als een soort wachtruime voor de patiënten voordat ze geopereerd worden. Ook richten onze vrijwilligers het Hope Center in, vaak in een oud ziekenhuis dat daartoe wordt opgeknapt. Daar kunnen patiënten, die na de operatie niet in levensgevaar verkeren, herstellen en revalideren.

Duurzame impact

De aanwezigheid van de Africa Mercy heeft altijd veel impact op de plaatselijke bevolking. Niet alleen ontvangen mensen genezing, nieuw levensperspectief en hoop voor de toekomst; ook vinden er veel trainingen en cursussen van lokaal medische professionals plaats. Bijvoorbeeld trainingen in chirurgische vaardigheden, pijnbestrijding en eerste traumahulp. Verder zijn er cursussen en projecten op het gebied van landbouw. Zo heeft de hulp die Mercy Ships biedt, een duurzaam karakter. Al 40 jaar lang! Om deze impact te vieren, vindt op 5 oktober 2018 in de Basiliek in Veenendaal een jubileumevent plaats.

Monique Boom
© Mercy Ships
13-08-2018
Hulpverlening
https://www.mercyships.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies