De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de Afrikaanse regio en Mercy Ships hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel is om de toegang tot chirurgische zorg te vergroten. Ook willen zij de capaciteit van gezondheidswerkers in deze regio versterken.
De inspanningen om de chirurgie en anesthesiediensten in Afrika te verbeteren, komen in een stroomversnelling na deze ondertekening. De overeenkomst omvat een reeks activiteiten, waaronder technische bijstand voor de integratie van chirurgische, obstetrische en anesthesiediensten, alsmede het ontwikkelen van gezondheidsinfrastructuur in lokale ziekenhuizen en klinieken.
Hoop en genezing
De overeenkomst werd ondertekend in Dakar (Senegal) door Matshidiso Moeti, WHO regionaal directeur voor Afrika, en Peter Linz, internationaal hoofd Medische Zaken bij Mercy Ships. Moeti: ‘Deze overeenkomst belichaamt wat de Transformation Agenda in de Afrikaanse regio inhoudt – handen ineen slaan met nieuwe partners, samenwerken aan verbeterde, eerlijke toegang tot gezondheidszorgdiensten – om levens van mensen te veranderen, hoop en genezing op het Afrikaanse continent te brengen.’ Linz: ‘De oplossing voor dit ontmoedigende en complexe probleem (om chirurgische zorg veilig en betaalbaar te maken) vereist hard werken en samenwerking van alle belanghebbenden. We zijn hoopvol dat onze formele samenwerking met de WHO een van die pijlers zal zijn bij het versterken van de toegang tot chirurgische zorg in heel Afrika.’
Tientallen jaren ervaring
Ruim 5 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot veilige, betaalbare chirurgische zorg. Jaarlijks sterven 17 miljoen mensen omdat ze geen operatie kunnen krijgen. Dat is meer dan het aantal sterfgevallen door aids, malaria en tuberculose bij elkaar. Mercy Ships gaat al 40 jaar de strijd aan met deze nood. We zijn met onze schepen, zoals de Anastasis, de Caribbean Mercy en de Africa Mercy, in 73 landen geweest, waaronder Congo, Togo, Kameroen, Benin en Madagaskar. Momenteel is ons ziekenhuisschip dat operationeel is, de Africa Mercy, voor een werkperiode in Guinee. Ruim 450 vrijwilligers aan boord verlenen gratis medische zorg aan patiënten die lijden aan verschillende aandoeningen, zoals tumoren, brandwonden, fistels en misvormde benen.
40 jaar impact In de afgelopen 40 jaar heeft Mercy Ships impact gehad op de levens van 16,3 miljoen mensen. We hebben 95.000 operaties en 445.000 tandartsbehandelingen uitgevoerd; ruim 48.000 medische professionals in deze landen hebben een training ontvangen en 239.000 mensen hebben voorlichting gekregen in basisgezondheidszorg. Daarnaast zijn 1.100 infrastructurele en agrarische projecten opgezet. Bij onze operaties gaat het niet slechts om genezing. De operaties zijn levensveranderend. Volwassenen en kinderen kunnen dankzij een operatie weer naar school of werk en krijgen weer een volwaardige plaats in familie en samenleving. Ze hebben weer hoop!
Monique Boom
Mercy Ships
04-10-2018
Hulpverlening
https://www.mercyships.nl