Hoe houden we onze huizen, kassen en kantoorpanden warm als de plannen van Ed Nijpels en minister Wiebes doorgaan? De SGP heeft in een debat over het klimaat- en energiebeleid gepleit voor meer inzet op de benutting van aardwarmte, een stabiele en duurzame energiebron.
Deze week heeft een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een motie van SGP-Kamerlid Chris Stoffer aangenomen. Deze motie vraagt de regering om de SDE+-subsidieregeling zo aan te passen dat niet alleen aardwarmteprojecten in de glastuinbouw gestimuleerd worden, maar ook projecten in de gebouwde omgeving.
Vorige week nam Chris Stoffer kennis van de praktijk. Samen met brancheorganisatie DAGO (Dutch Association Geothermal Operators) bracht hij een bezoek aan Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest. Dit bedrijf steekt de nek uit voor verduurzaming en heeft geïnvesteerd in geothermie. Inmiddels zijn drie putten geboord, een voor de productie en twee voor injectie. Binnenkort hoopt het bedrijf de eerste aardwarmte te kunnen benutten. Het warme water uit de diepe ondergrond (2 km) moet in 70% van de warmtevraag van de ruim honderd hectare kassen gaan voorzien. Zo’n miljoeneninvestering is alleen mogelijk met ruggensteun van de overheid.
De potentie van aardwarmte is groot. De sector heeft een masterplan gepresenteerd om duidelijk te maken welke stappen nog gezet moeten worden. Zo is meer kennis van de ondergrond nodig. Deze kennis moet ook toegankelijk zijn. Risico’s van boringen kunnen zo beperkt worden. Er is verder specifiek beleid nodig en samenwerking tussen overheden en sector om geothermie verder van de grond te krijgen.
SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
05-10-2018
Samenleving
https://www.sgp.nl