Nieuwe EO-serie Mensjesrechten zet kinderrechten centraal

Het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties is de basis van zes nieuwe afleveringen van ‘Mensjesrechten’, de serie voor en over kinderen, waarin portretten van kinderen over de hele wereld centraal staan. Hun levens zijn niet gemakkelijk. Toch dromen zij over een mooie toekomst waarin ze worden wat ze willen. Daar gaat ‘Mensjesrechten’ over. Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven.

De nieuwe serie ‘Mensjesrechten’ speelt zich zowel in Nederland af als in andere landen. In elke aflevering staat een ander kind centraal: Tracy woont in Uganda. Zij heeft HIV. Jose uit Rotterdam brengt het liefst al zijn tijd door op zijn fiets. Gracious uit Zimbabwe is doof, Poonam uit Nepal is 14 jaar en wordt uitgehuwelijkt. Rosalie uit Drenthe wordt gepest op sociale media en de Bengaal Javed woont alleen op het strand. Wat hen bindt, zijn hun dromen. ‘Mensjesrechten’ laat zien dat waar kinderrechten op het spel staan, deze dromen van levensbelang zijn.

‘Mensjesrechten’ wordt gemaakt met verschillende organisaties zoals SOS Kinderdorpen en het Liliane Fonds die zich inzetten voor het welzijn van kinderen. Samen met deze organisaties brengt de EO met deze serie voor NPO3/ ZAPP de Kinderrechten wereldwijd onder de aandacht van jonge mensen. Eerdere series ‘Mensjesrechten’ ontvingen internationale en nationale prijzen een ‘Rockie Award’ en ‘Prix Jeunesse’.

In samenwerking met: www.tangerinetree.nl; www.lilianefonds.nl; www.soskinderdorpen.nl; www.iffr.com; www.moviesthatmatter.nl; www.idfa.nl;

Overzicht van afleveringen

Vanaf zondag 27 januari zijn is de nieuwe serie ‘Mensjesrechten’ te zien om 19.25 uur op NPO 3/ ZAPP.

Gracious, zondag 27 januari 19.25 uur

Gracious is doof en communiceert in gebarentaal, maar verder is ze net als andere tieners. Haar open blik spreekt boekdelen in dit intieme portret. Op school maakt ze een tekening van haar toekomstig huis. “Nu de mensen er nog in,” spoort de leerkracht aan. Gracious tekent alleen zichzelf.

#pestverhaal, zondag 3 februari 19.25 uur

Wat nou als je gecyberpest wordt? Voor Rosalie (13) heeft het pesten serieuze gevolgen gehad: leeftijdsgenootjes vertrouwt ze niet meer en ze heeft geen vrienden. Zelfs in haar eigen slaapkamer voelde ze zich niet meer veilig, want hier kreeg ze berichtjes als: “Je bent niks waard”. In deze documentaire volgen we Rosalie mee online en hopelijk kan de digitale wereld daarmee veranderen van ‘monster’ in ‘maatje’.

Poonams Lot, zondag 10 februari 19.25 uur

De veertienjarige Poonam gaat trouwen. Op school hoort ze de vreselijke verhalen van andere meisjes en dan realiseert ze zich dat ze geen idee heeft wie haar toekomstige echtgenoot en schoonfamilie zijn. Tijdens haar bruiloft is ze erg verdrietig als ze haar moeder moet verlaten en bij haar echtgenoot intrekt. Poonam en haar man worden 9 maanden later ouders van een zoon. Maar de jonge ouders zijn ook bevriend en echt verliefd geworden. Zo mag Poonam nog steeds het meisje zijn dat ze was.

Onder mijn huid, zondag 17 februari 19.25 uur

Tracy is pas zestien, maar ze heeft haar hele leven lang al een groot geheim dat ze met zich meedraagt: ze heeft namelijk hiv. Ze woont in Uganda en de meeste mensen daar zijn ontzettend bang voor de ziekte, daarom durft ze het aan niemand te vertellen. Maar eigenlijk wil Tracy haar geheim wel graag met iemand delen.

Waar het leven strandt, zondag 24 februari 19.25 uur

De 11-jarige Javed woont niet meer thuis en gaat niet naar school. Samen met zijn vriend Shahidul verdient hij wat geld door strandgasten te masseren. Surfen vindt Javed geweldig en wil daarmee doorgaan. In overleg met zijn surfleraar gaat Javed terug naar school. Hij kan in zijn vrije tijd de beste surfer van het strand worden, wedstrijden winnen en zo geld verdienen om te leven.

180cc, zondag 3 maart 19.25 uur

Als je al eerder met de politie in aanraking gekomen bent, is het niet verstandig om met een groep stuntfietsers mee te doen die wekelijkse ‘ride-outs’ organiseren waar de politie regelmatig komt kijken. De moeder van de twaalfjarige Jose uit Rotterdam vindt dat hij er ver vandaan moet blijven, maar Jose voelt zich eindelijk op zijn plek.

Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
14-01-2019
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies