Van de kleinste bij tot het enorme skelet van een potvis: in het Natuurmuseum Fryslân ontdek je van alles over de natuur. Steeds wisselende tentoonstellingen speciaal voor kinderen en een uitgebreid programma met diverse activiteiten zorgen ervoor dat er altijd iets nieuws te beleven is. Vandaag bezocht christelijknieuws.nl het museum, we hebben genoten van de creatieve expositie en de educatieve onderdelen en we ontdekten iets heel bijzonders… de ei-tand.
Swim Fish Swim
Van 2 februari tot en met 25 augustus 2019 staat de tentoonstelling Swim Fish Swim! in het Natuurmuseum. Deze interactieve tentoonstelling voor het hele gezin gaat over een zeer actueel onderwerp: vismigratie. Ga mee op reis en volg de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen. En neem zelf ook een kijkje onderwater in een echte helikopterduikboot!
In de tentoonstelling Swim Fish Swim! krijgen trekvissen weer de ruimte. Ooit konden vissen ongestoord heen en weer zwemmen tussen zeeën en rivieren. Tegenwoordig stoten ze echter regelmatig hun neus: op hun trektocht tussen zoet en zout stuiten ze op dammen, sluizen, stuwen en dijken. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het lot van trekvissen en worden er slimme oplossingen bedacht die rekening houden met mens én vis. In de tentoonstelling zijn daarvan twee mooie voorbeelden uitgelicht. Zo krijgen vissen bij de Noordzee en de Waddenzee weer ruim baan door bijzondere projecten bij het Haringvliet en de Afsluitdijk.
Het wonder van de ei-tand
In het Natuurmuseum Fryslân is ook een onderdeel waarin uitgelegd wordt hoe het kuikentje van een kip zich in het ei ontwikkelt. Van stap tot stap wordt dit proces uitgelegd.
Rond de 21ste dag van de ontwikkeling in het ei van embryo naar kuiken gebeurt er is bijzonders. De schaal van het ei is keihard. Dat is moeilijk stukmaken voor een piepjong vogeltje. Het snaveltje en de poten zijn nog zacht en het is lastig om daar mee een schaal te breken. Maar op de snavel van het kuikentje is een heel speciaal tandje gegroeid, dat noemen we ook wel een ei-tand. De ei-tand is een hard, scherp knobbeltje van calcium op de snavel. Dit knobbeltje groeit aan tijdens de ontwikkeling van het embryo en valt af of verdwijnt ongeveer een week na het uitkomen van het ei. Hoe mooi is dat!
Het duurt wel even voor het kuiken uit het ei is want van alle inspanningen rust het kuiken af en toe uit, maar op eens is het er dan moe en drijfnat. Na een paar minuten probeert het al op eigen benen te gaan staan. Al vrij snel droogt het kuiken op onder moeders vleugels en is klaar voor de eerste wandeling.
Wat een wonder en wat een geweldige Schepper Die dit heeft bedacht. De bijbel zegt in Romeinen 1:20 ‘Want Gods eeuwige kracht en goddelijkheid zijn te zien in de natuur.’
Redactie Christelijknieuws – Natuurmuseum Fryslan
© Henk-Jan Oudenampsen
20-02-2019
Onderwijs
https://www.natuurmuseumfryslan.nl