Medair in actie om de verspreiding van ebola in DR Congo in te dammen

Er zijn nu 1000 gevallen van ebola vastgesteld in de Democratische Republiek Congo sinds de dodelijk uitbraak op 1 augustus 2018 begon. Dit is de op een na ergste uitbraak van ebola, na de uitbraak in West-Afrika die 11.000 mensenlevens eiste.

“Helaas zijn er nu 1000 gevallen van ebola bevestigd in DR Congo. De uitbraak, die in Noord-Kivu begon en zich heeft uitgebreid naar de provincie Ituri, is de zwaarste uitbraak ooit in dit land,” zegt Thomas Simon, landendirecteur bij Medair, de internationale noodhulporganisatie die al 22 jaar in DR Congo actief geweest is. “Als de verspreiding van de ziekte niet snel gestopt wordt, kan de nu al kwetsbare gezondheidszorg helemaal instorten.

Als de verspreiding van de ziekte niet

snel gestopt wordt, kan de nu al kwetsbare

gezondheidszorg helemaal instorten.

Ondanks zeven maanden actieve bestrijding en doorlopende vaccinatie worden de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid, hulporganisaties en gezondheidspartners gehinderd door geweld, grootschalige ontheemding door conflicten, onjuiste informatie en angst. “Het ebolavirus wordt overgedragen door lichaamsvloeistoffen zodra iemand symptomen heeft. Vaak wordt de ziekte aangezien voor malaria of cholera omdat de symptomen overeenkomen. Daardoor maken mensen zich pas zorgen als het vaak al te laat is,” aldus Simon. “Veel mensen geloven ook dat als ze naar een ebolacentrum gaan, ze er nooit meer uitkomen. Feit is dat de centra de enige beschikbare hulp zijn en mogelijk tot genezing kunnen leiden. Het overlevingspercentage van de mensen die in de centra worden opgenomen, is hoger dan bij de uitbraak van ebola in West-Afrika. We hebben nieuwe medicijnen die kunnen helpen bij de behandeling van de ziekte, maar de patiënten moeten op tijd komen en met de behandeling beginnen,” gaat Simon verder.

We hebben nieuwe medicijnen die kunnen

helpen bij de behandeling van de ziekte,

maar de patiënten moeten op tijd komen

en met de behandeling beginnen.

Iedereen die met een geïnfecteerd persoon in aanraking komt, moet gemonitord worden op ontwikkeling van de symptomen. Gemiddeld gaat het dan om 100 personen. Door ebolapreventie uit te voeren in samenwerking met lokale leiders en betrokkenheidsteams, gaat Medair de dialoog aan en wordt de informatie over screening, vaccinatie en handenwassen duidelijk begrepen en cultureel geaccepteerd.

Een van onze activiteiten is dat we op zorglocaties

en in gemeenschappen goede water- en sanitatie-

voorzieningen opzetten en training geven in

hygiënische gewoonten.

Momenteel zijn de belangrijkste aandachtsgebieden Butembo en Katwa in de provincie Noord-Kivu. Medair komt in actie bij de uitbraak in meerdere getroffen gebieden, ondermeer met een transitcentrum in Oicha, waar de toegang voor noodhulp nog steeds moeilijk is. “Onze teams werken onvermoeibaar door om de verspreiding van ebola in te dammen. Een van onze activiteiten is dat we op zorglocaties en in gemeenschappen goede water- en sanitatievoorzieningen opzetten en training geven in hygiënische gewoonten. Dat zijn essentiële stappen om de verspreiding van ebola tegen te gaan,” aldus James Ray, senior-adviseur water, sanitatie en hygiëne van Medair.

Janneke de Kruijf – Medair
Copy right is Medair – Peter Harrison
25-03-2019
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies