Zorg om vluchtelingenstromen in Afghanistan

Droogte en geweld zorgen voor steeds meer interne vluchtelingen in Afghanistan. Hoe heeft het zover kunnen komen dat er in dat land elke dag minimaal 1200 mensen op de vlucht slaan?

We kennen ze allemaal: plaatjes van ‘onze mannen’ op missie in Afghanistan en filmbeelden van heldhaftige (militaire) operaties in de woestijnen van Kunduz. Afghanistan is, zoals de media ons laten geloven, het land van bomaanslagen, onderdrukte vrouwenrechten en lange baarden.

Maar Afghanistan is meer. Afghanistan is een land met vriendelijke mensen, die niet meer alleen lijden onder terreur door verschillende partijen maar ook steeds meer last hebben van droogte en natuurrampen. Meer dan 5,5 miljoen vaders, moeders en kinderen zijn in dit land afhankelijk van humanitaire hulp.

Wie de situatie in Afghanistan wil begrijpen, moet terug naar de 19e eeuw, toen het land een bufferstaat werd in de oorlog tussen de Britse en Russische koloniale rijken. Na een reeks staatsgrepen in de jaren zeventig, volgde een Russische invasie in het land, die vervolgens werd tegengewerkt door de Amerikanen. Toen de Russen zich terugtrokken uit Afghanistan, volgde een reeks burgeroorlogen die de weg vrij baanden voor de taliban. Sinds die tijd is Afghanistan een groot wespennest waarin allerlei internationale partijen, een bankroete regering en allerlei terreurgroepen naar de macht streven. Slachtoffer van de instabiele situatie in Afghanistan zijn de burgers. Regelmatig vinden er (grote) aanslagen in het land plaats en in sommige provincies is het leven voor ‘gewone’ burgers uitzonderlijk gevaarlijk. In 2017 sloegen in Afghanistan elke dag 1200 mensen op de vlucht voor geweld.

De aanslagen zijn voor velen niet de grootste zorg

Maar de aanslagen zijn voor veel mensen niet de grootste zorg; Afghanistan kampt met de ergste droogte sinds jaren. Twee miljoen Afghanen hebben hierdoor een gebrek aan drinkwater en nog eens miljoenen anderen merken dat in de karige landbouwproductie en oogsten. En dat is een groot probleem, vertelde onze landendirecteur in het Nederlands Dagblad. ‘Voor Afghanen is tarwe het belangrijkste gewas. Ze eten hier bij elke maaltijd brood en de armen eten zelfs niets anders. Doordat veel oogsten mislukt zijn, is er nu echter te weinig voedsel en geld.’ Ook zijn veel rivieren en beekjes opgedroogd en is er niet genoeg regenwater opgevangen om mensen van drinkwater te voorzien.

Vluchtelingenstromen

De droogte dwingt veel mensen naar minder droge gebieden te vluchten. Dit zorgt ervoor dat provinciale hoofdsteden overlopen worden met ontheemden; meer dan 54 procent van de interne vluchtelingen komt in een stad terecht. Dit zorgt niet alleen voor een extreme belasting op de lokale infrastructuur, maar ook voor stress tussen ontheemden en de lokale bevolking. In Kunduz en Nangarhar is een op de zes mensen inmiddels een ontheemde.

Een goed huis

Een van de grootste problemen voor ontheemden en teruggekeerde vluchtelingen in Afghanistan blijft behuizing. Veel interne en terugkerende vluchtelingen komen terecht in primitieve en informele settlements, waar het gebrek aan een goed onderkomen een van de grootste problemen is. Slechts 56 procent van de gevluchte families leeft in een permanent onderkomen, 35 procent leeft op een tijdelijke plek en zes procent in tenten. Dit zorgt voor onveilige situaties in gebieden waar nog geregeld gevochten wordt. Vooral voor vrouwen en meisjes is het gebrek aan een veilig huis een groot probleem.

Help je mee te zorgen dat de redding nabij is in bijvoorbeeld Ethiopië, Nigeria en Afghanistan? Voor bijvoorbeeld €35,- help je al een gezin in Ethiopië met genoeg water voor twee maanden. Bezoek de website van ZOA via onderstaande link.

ZOA
ZOA
28-03-2019
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies