Kerken in Bagdad in problemen

Er zijn eigenliijk geen kerk meer in Bagdad. Iraakse christenen slaan op de vlucht voor moslimgeweld. De christelijke inwoners van Irak hebben het extra zwaar te verduren, sinds islamitische strijdgroepen het land onveilig maken.

Militante moslims vermoorden vredelievende priesters. Ze nemen huizen van christenen in beslag. De radio spreekt dreigend tegen vrouwen zonder hoofddoek. Wat doet de kerk voor deze christenen? “Welke kerk?”, roept een christen in Bagdad verbaasd uit, “Niemand gaat hier meer naar de kerk. Iedereen blijft thuis. Er zijn nog wel een paar priesters, maar die zitten ook thuis.”

Binnenkort zal hij met zijn familie vluchten. Zonder geld, want ze kunnen geen bezittingen verkopen. “De mensen weten dat ze het gewoon kunnen pakken als wij weg zijn.” Hij voorspelt dat binnen zes maanden alle christenen weg zijn uit Bagdad.

Veel christenen vertrekken naar Noord-Irak, waar het veiliger is. In de vlakte van Ninevé worden huizen gebouwd voor deze vluchtelingen. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft hiervoor tien miljoen dollar uitgetrokken. In totaal zijn er zo’n 90.000 christenen gevlucht naar Syrië en Jordanië.

25-06-2007
Buitenland
https://www.nd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies