Joy evangeliseert in haar achtertuin

In Palawan, een eiland ten zuiden van Manila is een wel heel bijzondere evangelist actief. Joy Manuel is pas 12 jaar, maar elke zondagmiddag weet zij in haar achtertuin minimaal 20 kinderen te boeien met lessen uit de bijbel en verhalen over de liefde van God. Joy begon haar activiteiten nadat zij op het nippertje aan de dood ontsnapte door een ernstige ziekte.

Joy is anders dan de meeste meisjes van haar leeftijd. In het weekend speelt zij niet met vriendinnetjes, maar pakt zij haar blauwe paraplu en haalt kinderen tussen de drie en twaalf jaar op om naar bijbelklasje te komen. Sommige kinderen wachten haar al op in de schaduw van haar houten huisje om in de tuin te mogen. Daar leren ze van Joy liedjes, bijbelverhalen en dat God van ze houdt

Joy was er bijna niet meer geweest. Net als veel andere kinderen in Palawan heeft zij te kampen met ziekten als knokkelkoorts en hoestbuien waarbij ze veel bloed ophoest. Zij is ook op wonderbaarlijke manier een keer genezen van een virale hersenontsteking. Knokkelkoorts maakt veel slachtoffers onder de kinderen in Palawan en in december, vijf jaar geleden was Joy daar bijna een van. In het ziekenhuis in Palawan raakte zij vijf dagen in coma. Haar familie en artsen dachten niet dat zij het zou overleven. Na vijf dagen werd Joy wakker uit haar coma en vlak voor kerst was zij alweer op de been. Ze ziet dit wonder als een geschenk van God en wil van Hem getuigen.

Zij is pas twaalf, dus zij kan niet naar een bijbelschool of mee op een buitenlandse zendingsreis. Maar wel heeft zij elke week haar achtertuin vol met jonge kinderen. Die achtertuin is bepaald niet netjes maar dat maakt de kinderen niet uit. Zodra het tijd is stormen ze de tuin binnen en gaan gewoon op de vieze grond zitten. Samen met Joy zingen zij liedjes en drinken de bijbelverhalen in die Joy hen leert.

Ook oefenen ze om bijbelteksten uit het hoofd te leren. Ook zonder bijbelschool weet Joy heus wel hoe je dat moet doen. Zij doet gewoon haar eigen zondagsschoolleraar na. Van hem leerde zij ook hoe je kinderen kunt helpen om Jezus in hun hart aan te nemen. Zelf deed zij dat toen zij acht was.

De plaatselijke kerk zorgt voor boekjes die Joy de kinderen wekelijks kan uitdelen. Die kijken elke zondagmiddag uit naar de blauwe paraplu van Joy waarmee zij hun komt ophalen. En dat zij geen tijd heeft om met vriendinnetjes te spelen maakt Joy niet uit. Zij voelt Gods glimlach op haar leven.

06-08-2007
Buitenland
https://www.compassion.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies