De digitale collectebussen van hulporganisatie ZOA hebben bij elkaar €220.742 ingezameld. Dat is nog nooit vertoond bij een online collecte in Nederland. Door de corona-maatregelen stapte ZOA tijdens de jaarlijkse collecteweek noodgedwongen over van een deurcollecte naar een online collecte. “Ik ben geraakt door de betrokkenheid van alle gevers, die ook in deze moeilijke tijden over grenzen heen blijven kijken”, zegt René Vlug, hoofd Fondsenwerving bij ZOA.
Vrijwilligers in heel Nederland maakten samen 2864 digitale collectebussen aan, waarmee ze in hun sociale netwerken de boer op gingen via Facebook, Twitter, WhatsApp-groepen of Instagram. “Een hele prestatie omdat veel van onze collectanten ouder zijn en niet zo vaardig met moderne media”, vertelt Vlug. In totaal deden 21.880 gulle gevers een donatie in de digitale bus. De gemiddelde gift was iets meer dan tien euro.
Dit is nog nooit vertoond, bevestigt Kentaa, het bedrijf dat de online collectes van goede doelen faciliteert. Het bedrijf is blij met het succes van ZOA. Marc Schoutens, directeur van Kentaa: “We zijn onder de indruk van de snelheid en de creativiteit waarmee ZOA heeft geschakeld in deze tijden van crisis. Een hele mooie manier van omdenken om een positieve wending te geven aan het plotselinge wegvallen van de deurcollecte.”
De landelijke huis-aan-huis collecteweek van ZOA was gepland van 22 tot 28 maart. Jaarlijks gaan er ongeveer 14.000 vrijwilligers op pad die samen ruim acht ton in hun collectebussen krijgen. “De opbrengst van de digitale collecte is dus fors minder dan van de deurcollecte, maar we zijn al heel blij dat we een deel van dit gemis hebben kunnen opvangen”, zegt Vlug. “Gelukkig krijgen we veel extra steun van onze betrokken achterban. Er komen forse spontane giften binnen om ons een hart onder riem te steken na het schrappen van de deurcollecte. We spreken ook mensen die hun vaste donatie willen verhogen, omdat het juist nu belangrijk is om er te zijn voor de naasten ver weg. Mensen die beseffen dat de kwetsbaarste gebieden waarschijnlijk nog veel meer boven het hoofd hangt dan wij hier te verduren hebben gekregen.”
ZOA is een Nederlandse noodhulporganisatie die wereldwijd noodhulp geeft aan mensen die alles kwijt zijn door een oorlog of natuurramp. Na de eerste noodhulp blijft ZOA ook voor wederopbouw totdat de lokale bevolking weer verder kan op eigen kracht. Daarbij leidt ZOA de plaatselijke bevolking op, zodat de projecten duurzaam door hen zelf overgenomen kunnen worden. De in Apeldoorn gevestigde hulporganisatie is actief in 16 landen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.
ZOA – KlaasJan Baas
ZOA
06-04-2020
Hulpverlening
https://www.zoa.nl