Oud EH-studenten zetten zich in voor Mercy Ships

In december 2020 zaten wij in een online gesprek met Christiaan, Henk en Mirjam (foto), drie oud-studenten die tien jaar geleden het EH-Basisjaar gevolgd hebben. Mirjam was in Nederland en Christiaan en Henk waren beiden in Tenerife, aan boord van de Africa Mercy, het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld. Zij zijn of waren alle drie vrijwilliger bij Mercy Ships, een organisatie die ernaar streeft om medische zorg voor iedereen toegankelijk te maken, door in de armste landen hulp te bieden.

Mirjam (29)

Mirjam: “In 2007 lag de Africa Mercy in Rotterdam en toen heb ik het schip bezocht. Ik had er nooit aan gedacht om aan boord te gaan, maar na de EH en na mijn studie was het echt duidelijk voor mij dat ik moest werken bij een organisatie waar ik me met hart en ziel voor kon inzetten. Ik was op zoek naar zingeving en voldoening. Ik wilde graag in Afrika aan de slag en op Opwekking zag ik een stand van Mercy Ships. Toen is het super snel gegaan en kwam ik aan boord. Ik zou voor 9 weken komen, maar toen ik er eenmaal was, wist ik meteen dat ik goed zat en heb ik na die weken bijgetekend.” Uiteindelijk heeft Mirjam 2,5 jaar aan boord van de Africa Mercy gezeten.

De missie in Senegal moest vorig jaar maart voortijdig worden afgebroken in verband met het COVID-19 virus en sindsdien ligt het schip voor onderhoud in Tenerife.

Henk is aan boord als elektricien, samen met zijn vrouw, die verantwoordelijk is voor de administratie van de technische afdeling.

Henk (28) en zijn vrouw Sandra

Henk: “We zijn nu vooral bezig met voorbereidingen en maatregelen om beter met het COVID-19 virus om te kunnen gaan op het schip. Wij zijn op 1 oktober aangekomen in Tenerife. Het was de bedoeling dat we eind december weer naar huis zouden gaan, maar we hebben besloten om wat langer te blijven, tot begin februari. Aan de ene kant hebben we nu meer de tijd voor het onderhoud, dus kan er meer werk opgepakt worden, aan de andere kant hebben we minder mensen, dus duren de projecten ook wat ook langer.”

Christiaan is verantwoordelijk voor de voedselvoorziening aan boord als food services manager.

Christiaan: “Ik vond onvoldoende zingeving in de banen die ik had, en werd daar ook niet echt in uitgedaagd. Toen ben ik met een jobcoach gaan praten, en daar kwam op een gegeven moment uit dat ik eens moest kijken in de zorg- of non-profit sector. Dat ben ik toen gaan doen. Kort daarna zag ik een berichtje van Mirjam op Facebook over Mercy Ships en toen dacht ik: dat is zorg én non-profit!.

Ik had me in mei 2020 in eerste instantie opgegeven om te gaan koken in de kombuis. Begin juni was het rond dat ik eind december naar het schip zou komen. Toen kreeg ik drie weken later een berichtje dat ze iemand zochten voor de functie die ik nu heb: food services manager. Dat leek mij ook voor langere tijd leuk. Voor die functie zochten ze zo snel mogelijk iemand en iemand die ook al beschikbaar zou zijn in de shipyard-periode [de onderhoudsperiode, red.]. Dat had ik niet zien aankomen en ik had ook gewoon nog plannen staan voor de komende maanden. Tijdens het sollicitatiegesprek gaf ik toen ook aan dat ik dat niet wilde. Echter toen ik bij mijn ouders kwam en zei dat ik nee had gezegd, zei mijn moeder: ‘Waarom niet?’ Op het moment dat ze het vroeg, voelde ik me opeens raar en voelde ik dat ik het wel moest doen. Dat draaide binnen 1 seconde 180 graden. Ik denk dat dat van God kwam.”

Henk: “Wij kenden Mercy Ships al een beetje van de kerk. Mijn vrouw, Sandra, heeft een half jaar lang een afstudeerstage gedaan op het kantoor van Mercy Ships in Nederland. Zij heeft toen heel veel langs zien komen en toen is het balletje een beetje gaan rollen. Wij hebben ons anderhalf jaar geleden aangemeld. Voor de functie van elektricien waren ze heel erg op zoek naar mensen, waardoor wij gevraagd werden om eerder aan boord te komen. Dat was voor ons snel schakelen, maar toen hebben we wel besloten om dat te doen. Ik heb een eigen bedrijf. Dat houdt in dat ik aan de ene kant zelf verantwoordelijk ben voor mijn inkomsten, maar aan de andere kant ook dat ik mijn eigen agenda invul. Na overleg met mijn klanten bleek het eigenlijk erg makkelijk te zijn om er een tijdje tussenuit te gaan!”

Wat is de werkwijze van Mercy Ships?

Mirjam: “We komen in een land, dat meestal in West-Afrika ligt, altijd op uitnodiging van de overheid. Alle zorg geven we in overleg met het Ministerie van Gezondheid. Dan zijn we tien maanden in het land. We proberen zoveel mogelijk mensen aan boord te opereren. Mensen die van ver komen, soms dagen reizen, worden eerst opgevangen in een Hope Centre en daar verblijven ze ook na hun operatie, zodat ze goed kunnen revalideren.

Ik was onderdeel van het team dat onderwijs en training geeft aan lokale gezondheidswerkers. We nodigen lokale verpleegkundigen en artsen uit aan boord om mee te werken in de operatiekamers, maar we gaan ook het land in om trainingen te geven in lokale ziekenhuizen. Het doel van het onderwijsprogramma is om structureel bij te dragen aan verbetering van de gezondheidszorg.”

Wat voor invloed heeft de EH op jouw leven gehad en misschien wel op jullie keuze voor het werken bij Mercy Ships?

Christiaan: “Je wordt op de EH geprikkeld om goed na te denken over de keuzes die je maakt en om God overal bij te betrekken. En je wordt ook geprikkeld om God te zoeken in alles wat je doet. Dat God zoeken is me altijd bijgebleven. En dat heeft me uiteindelijk ook bij Mercy Ships gebracht, denk ik. Je krijgt een hoop heipalen toegeworpen op de basisschool, de middelbare school en thuis en de EH leert je om daar een fundament van te maken. Daar zie je later niets meer van, maar je bouwt er wel steeds verder op.”

Henk: “Ik was geen gemiddelde EH-student, volgens mij. Ik ben behoorlijk praktisch ingesteld. Ik ging naar de EH omdat ik nog niet goed wist wat ik wilde doen met mijn leven en ik vond de combinatie met geloof mooi. Ik zat tijdens het Basisjaar nog wel een beetje in de fase waarin ik dacht: wat moet ik hiermee? Achteraf denk ik dat het misschien wel goed geweest was, als ik de EH wat bewuster gedaan had. Er zijn veel dingen die ik nu in een paar jaar heb geleerd die ik op de EH misschien wel in de gesprekken had kunnen leren. Op geloofsgebied heb ik wel heel veel geleerd op de EH.”

Mirjam: “De EH is heel uniek. Iedereen is er super welkom. Het is een veilige omgeving, waar je met elkaar kunt nadenken over de grote levensvragen en je maakt vriendschappen voor het leven. Ik breng nog steeds weekenden met mensen van de EH door en dat is omdat je zoiets bijzonders hebt gedeeld. Ik vergelijk de EH wel vaak met Mercy Ships: je komt terecht in een veilige omgeving, maar je moet er wel zelf uithalen wat je wilt. Het thema in ons jaar van de EH was ‘mens uit één stuk’ en dat is iets wat altijd teruggekomen is. Het werd voor mij duidelijk dat ik met mijn studie Bedrijfskunde geen carrière wilde maken bij een grote multinational, maar dat ik me wilde inzetten voor een christelijke organisatie. Ik zie het echt zo dat God me met elke stap, bijvoorbeeld de EH, heeft voorbereid op Mercy Ships.”

Waarom is het zo fijn om in die community te leven?

Henk: “Op dit moment hebben we wel wat COVID-beperkingen, maar wat Sandra en ik merken is dat je totaal niet meer in die Westerse bubbel zit met veel reclame en nieuws. Als je hier contact hebt, heb je gewoon veel meer de tijd om echt contact te hebben. Het hangt wel een beetje af van je functie, maar ik draai eigenlijk gewoon normale werkdagen en daarbuiten hoef je helemaal niets, maar er is wel van alles te doen: je kunt met elkaar afspreken, spelletjes spelen, meedoen met Bijbelstudies. Je leeft veel bewuster, omdat je zo afgesloten zit.”

Mirjam: “Ik ging naar het schip toe om te geven, maar je moest eens weten hoeveel ik ontvangen heb en hoeveel het mijn leven heeft verrijkt. Je woont normaal gesproken met 400 [nu 150, red.] mensen aan boord met allemaal verschillende nationaliteiten en dat is echt heel bijzonder. Er worden ook dutchie-avonden gehouden. Op zondag wordt de kerkdienst dan gevolgd door samen een kopje koffie te drinken met een stuk appeltaart. Dat is het leukste wat er is. Er zijn heel veel Nederlanders aan boord, dus Koningsdag en Sinterklaas, alles vieren we.”

Tot slot: ik heb gelezen dat er ook een nieuw schip gebouwd wordt. Hoe staat het daarmee?

Mirjam: “We hebben een heel mooi nieuw schip, de Global Mercy, dat aankomend jaar in de vaart moet komen. Het wordt nu afgebouwd. In 2021 hopen we dat schip te ontvangen. Het is het eerste schip dat echt gebouwd is om een ziekenhuisschip te zijn. Onze capaciteit zal daarmee verdubbeld worden.”

In het najaar van 2021 zal dit schip Rotterdam bezoeken. Mocht je interesse voor Mercy Ships en hun werk gewekt zijn, neem dan vooral je kans om een bezoek te brengen aan dit schip!

Evangelische Hogeschool
Mercy Ships – Gedeon Lamah
21-04-2021
Onderwijs
https://www.eh.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies