En heilig moet het blijven

Column – God gaf aan Zijn verloste volk een eredienst voor zeven dagen per week, met hoogtijdagen en een sabbat. Aan Mozes geeft hij heel expliciet aan hoe Hij daarbij gediend wil worden en door wie. Het zijn de priesters die tot Hem kunnen en mogen naderen. Aaron en zijn zonen worden niet eerder priester dan nadat zij een ceremonie hebben ondergaan. Daarbij hoort ook een zalving. En daarover viel mij het volgende op.

De zalfolie die daarvoor wordt gebruikt is heel uniek. Zij moet uit een unieke samenstelling bestaan van verschillende specerijen en olie. Die zalfolie mag ook niet door jan-en-alleman worden gemaakt en ook niet aan iedereen worden toegediend. In de zgn. Dasberg-vertaling staan de woorden uit Exodus 30:32 zo: “Over het lichaam van gewone mensen mag je het niet uitgieten en in deze verhoudingen mogen jullie iets dergelijks niet maken, het is heilig en heilig moet het voor jullie blijven”

Heilig moet het voor jullie blijven. Misschien komen deze woorden welk extra bij mij binnen omdat ze afwijken van de vertaling die ik gewoon ben om te lezen. Het roept bij mij de gedachte op dat het gevaar bestaat dat heiligheid kan degraderen tot iets alledaags. Je raakt zo gewoon aan deze woorden, deze bekende klanken. Dat gevaar doet zich misschien wel juist voor bij mensen die opgegroeid zijn in een christelijke leefomgeving, zoals ik.

In 1996 verscheen bij de uitgeverij Medema het boekje “Wees heilig. Het vergeten gebod”. Op de achterkaft komt de volgende tekst voor: “We horen ontzettend veel over het gebod van de liefde, en terecht. Maar durven we ook de confrontatie aan met het Goddelijk gebod van heiligheid? ‘Wees heilig, want Ik ben heilig’, dat zijn de woorden van de Here God Zelf, en ze hebben niets aan kracht ingeboet.”

Waken over Gods en onze heiligheid is ook in 2022 nog een opdracht.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
12-01-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies