Te onbelangrijk om aandacht aan te besteden

Column – Omdat ik weet dat een tekenbeet veel narigheid kan veroorzaken waarschuw ik als boswachter de bezoekers van onze natuurgebieden vaak voor tekenbeten. Zeker op de zomerdag als ik ze luchtig gekleed en/of met open schoeisel tegenkom. “Als u straks thuis bent controleert u dan even of u misschien gestoken bent door een teek?”

Preventie

Natuurlijk neem ik zelf ook de nodige voorzorgsmaatregelen. Mijn uniform bestaat uit een groen overhemd van onze organisatie met lange mouwen. Ik draag een groene lange broek en een pet met logo. Uiteraard draag ik dichte schoenen. Mij kan dus als het om een tekenbeet gaat niets overkomen.

Oeps

Een poos geleden zag ik op mijn heup een rode vlek. Te onbelangrijk om daar aandacht aan te besteden. Toen de vlek wat groter werd heb ik met verschillende zalfjes gesmeerd. Toen dat geen positief resultaat opleverde en de vlek inmiddels een doorsnede had van ongeveer 10 centimeter vond ik het toch wel raadzaam even contact op te nemen met mijn huisarts. Nadat hij de vlek had gezien was zijn diagnose: tekenbeet.

Hoe kan dat nou? Ik had toch alle voorzorgsmaatregelen genomen om dit te voorkomen!

Het antwoord van mijn huisarts was duidelijk. De teek is bij de openstaande boord van mijn overhemd naar binnen gevallen, doorgerold tot hij niet meer verder kon. Dat was bij mij ter hoogte van mijn broekriem. Daar heeft hij zich ingenesteld en verder zijn werk gedaan met het bekende gevolg.

Diagnose; zonde

Waarom ik dit vertel? Niet om je op de hoogte te stellen van mijn gezondheidstoestand. In het vorenstaande zag ik een geestelijke les. Zoals een beet van een heel klein beestje grote gevolgen kan hebben voor ons lichaam (zoals de besmetting van bepaalde organen, waaronder ook de hersenen), loopt elk van ons het gevaar voor ‘teken-zonden’’. Je weet wel, van die kleine zonden, waarvan je weet dat ze bestaan (ook in jouw en mijn leven), maar dat je er vanuit gaat dat ze te klein / te onbelangrijk zijn om er aandacht aan te besteden.

Pas maar op. Misschien wordt het hoogtijd ze voor te leggen aan onze Hemelse Geneesheer. Is de diagnose: zonde, dan is een verdere behandeling noodzakelijk. Hij zal je desgevraagd wel duidelijk maken wat te doen.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
13-01-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies