Aanschaf van thuis- en buurtbatterijen stimuleren

Hoge energieprijzen en een elektriciteitsnet dat vol zit. Dat moet én kan anders. Terwijl Nederland wereldkampioen zonnepanelen is, lopen we hopeloos achter bij het thuis of in je buurt opslaan van al die opgewekte stroom. Zeker vergeleken met onze buurlanden België en Duitsland. Je eigen groene opgewekte energie gebruiken; dát is wat we moeten stimuleren.

Daarom presenteren VVD en ChristenUnie vandaag ‘opgewekt opslaan’, een actieplan thuis- en buurtbatterij. Door huishoudens en energiecoöperaties financieel een duwtje in de rug te geven bij het aanschaffen van een thuis- of buurtbatterij maken we het veel aantrekkelijker dan nu om de zelf duurzaam opgewekte stroom op te slaan en ook zelf te gebruiken. Thuis- en buurtbatterijen zorgen er immers voor dat in de avond ook de energie gebruikt kan worden die de zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens: ‘Met de thuisbatterij gaan we mensen thuis helpen hun stroom betaalbaar en duurzaam te houden. Als je nu zonnepanelen hebt gaat je opgewekte stroom overdag terug het stroomnet op en moet je in de avond juist weer stroom inkopen van datzelfde net. Met een thuisbatterij verandert dat: dan gebruik je ‘s avonds je eigen duurzame stroom om tv te kijken of de vaatwasser aan te zetten. Om thuisbatterijen voor iedereen beschikbaar te maken, willen we de komende jaren ongeveer een derde van de prijs van een thuisbatterij gaan vergoeden. Deze kabinetsperiode richten we op 100.000 thuisbatterijen. Dus mensen zullen hier echt iets aan hebben.’

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis: “Het is fantastisch om te zien dat steeds meer mensen hun elektriciteit duurzaam opwekken. Nu is de volgende stap dat we het voor deze huishoudens aantrekkelijk maken om hun eigen opgewekte energie te kunnen opslaan. Net zoals ze dat in België en Duitsland doen. Zo kunnen we ook ’s avonds genieten van de overdag opgewekte stroom en raken we het niet kwijt aan het net, wat op dit moment op veel plaatsen bovendien al overvol is. Het is hoog tijd om de opwek en opslag van duurzame energie hand in hand te laten gaan, en mensen te stimuleren bij de aankoop van zonnepanelen ook een thuis- of buurtbatterij aan te schaffen.”

In het actieplan vragen de partijen of het kabinet nog voor de zomer met een reactie komt en een concrete vertaling in de begroting voor komend jaar. Naast het ondersteunen in de aanschaf van thuis- en buurtbatterijen willen de partijen ook de productie van deze batterijen stimuleren door heldere afspraken te maken met de producenten en installateurs. Deze afspraken moeten ook gaan over het bevorderen van circulariteit en brandveiligheid.

Anne-Saar Kunz
Anne Paul Roukema
17-02-2022
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies